Fiscul nu iţi mai poate bloca conturile bancare, fără să te anunţe înainte

contabilitate

Fiscul nu mai poate pune poprire pe conturile bancare ale contribuabililor, pentru stingerea creantelor fiscale, fara sa-i instiinteze in prealabil, se precizeaza intr-un act normativ care a modificat Codul de procedura fiscala si care a intrat recent in vigoare. Conform noilor dispozitii, poprirea se va putea realiza doar in anumite conditii, care sunt in avantajul firmelor, sustin specialistii contactati de AvocatNet.ro. Acestia au adaugat ca recentele modificari sunt binevenite si clarifica unele prevederi din legislatia fiscala.

OUG nr. 8/2014 , publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 151 din 28 februarie 2014 si care a intrat in vigoare la aceeasi data, a modificat prevederile referitoare la poprire cuprinse in Codul de procedura fiscala.
Mai exact, noile reglementari stabilesc ca pentru stingerea creantelor fiscale, Fiscul va putea pune poprire pe conturile bancare ale contribuabilor doar la implinirea termenului de 30 de zile de la data la care au comunicat acest lucru contribuabililor, adica data comunicarii somatiei .

Pentru stingerea creantelor fiscale, debitorii titulari de conturi bancare pot fi urmariti prin poprire asupra sumelor din conturile bancare, prevederile alin. (5) aplicandu-se in mod corespunzator. In acest caz, prin exceptie de la art. 145 alin. (1), poprirea nu poate fi infiintata inainte de implinirea unui termen de 30 de zile de la data comunicarii somatiei” , se precizeaza in OUG nr. 8/2014.
Pana acum, lucrurile functionau diferit, in sensul ca intai erau blocate conturile si de abia dupa aceea erau instiintati contribuabilii. Vechile reglementari prevedeau ca organele fiscale puneau poprire pe conturile firmelor si odata cu transmiterea somatiei si a titlului executoriu catre acestea trimiteau si la bancile la care erau deschise conturile adresa de infiintare a poprii. In plus, Codul de procedura fiscala mentiona vag ca despre aceasta masura urma sa fie instiintat si debitorul, insa nu specifica in mod concret un anumit termen.
Acum insa, noile dispozitii, care au intrat in vigoare pe 28 februarie , detaliaza ca Fiscul va putea bloca conturile bancare ale firmelor, numai dupa ce se va implini termenul de 30 de zile de la data la care le-a comunicat acest lucru .

Aceasta masura a fost luata pentru a veni in intampinarea mediului de afaceri cu privire la efectele negative ale infiintarii popririi inainte de comunicarea somatiei, se precizeaza in preambulul OUG nr. 8/2014.

citeste articolul complet pe avocatnet.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.