Beata Vaida – o pasiune numită volei

beata-vaida1
beata-vaida2beata-vaida3 beata-vaida4

Sătmăreanul: Sătmărenii vă cunosc îndeosebi de pe terenul de volei şi în urma performanţelor, deloc de neglijat, obţinute cu echipa CSM-CS ADEP Satu Mare. Cu toate acestea, pentru început vă rog să ne spuneţi câteva cuvinte despre dumneavoastră. Cine este Beata Vaida?
Beata Vaida: Sunt membră a echipei de volei  CSM-CS ADEP-Satu Mare de 5 ani şi am avut norocul ca în 2013, CSM-ul să înfiinţeze echipa actuală de liga a II-a formată din sătmărence. În echipă ocup postura de extremă de zona 4.

S.: Sunteţi elevă la Liceul cu Program Sportiv (LPS) din Satu Mare. De ce tocmai acest liceu şi nu o şcoală cu profil teoretic sau umanist?
B.V.: În primul rând, am ales Liceul cu Program Sportiv, deoarece mi-am dorit să practic sportul de performanţă, iar la un alt liceu nu aş fi reuşit să îmi fac un program atât de bun, cu două antrenamente pe zi, care necesită şi multă odihnă. În al doilea rând, niciun profesor nu ar fi acceptat să lipsim aşa mult de la ore, cum facem noi din cauza turneelor şi a cantonamentelor.

S.: De unde pasiunea pentru volei?
B.V.: Practic de ceva vreme acest sport, de la 10 ani am început la Şcoala « Ion Creangă », cu domnul Szabo Tamas care m-a îndrumat la început. Cu echipa şcolară am participat la primul turneu internaţional în Ungaria, de care am fost foarte încântată. Am avut de ales între volei şi scrimă. Voleiul mi s-a părut un sport mai feminin, iar în ochii copiilor este şi mai atractiv, deoarece este un sport cu mingea.

S.: Cum arată o zi pentru voleibalista Beata Vaida?
B.V.: Dimineaţa de la ora 08.00 încep cu primul antrenament, după care merg la şcoală, iar la ora 14.00, am al doilea antrenament de unde merg direct la prânz şi în general la ora 17.00 ajung acasă. La sfârşit de săptămână de obicei avem meci, după care mergem la o bine meritată recuperare.

S.: Care sunt principalele atuuri ale unei sportive de performanţă?
B.V.: După părerea mea, dăruirea şi plăcerea de a juca sunt cele mai importante atuuri şi este foarte important că toţi sportivii de performanţă merg la « muncă » cu mare plăcere pentru că fac ceea ce le place şi au parte de o viaţă activă din cauza călătoriilor prin lume.

S.: Voleiul prinde tot mai mult teren la noi în Satu Mare. Cum este perceput acest aspect cu ochii sportivei?
B.V.: Mă bucur foarte mult că din ce în ce mai multă lume iubeşte acest sport şi vine la meciuri să ne susţină şi la bine şi la rău. Consider că acest sport ţine foarte mulţi oameni în extaz, pentru că la volei feminin sunt foarte multe faze lungi pe care indiferent dacă le câştigăm sau pierdem, susţinătorii ne aplaudă pentru spectacol.

S.: Cât de importantă este susţinerea publicului în acea luptă permanentă pentru puncte, pe terenul de volei?
B.V.: Susţinerea publicului are un rol important, din cauză că la volei pot fi mai multe momente de slăbiciune, astfel galeria ne poate motiva să ieşim dintr-o fază de joc mai puţin bună, pentru ei merită să luptăm până la ultimul punct al meciului.

S.: Ce alte hobby-uri (în afară de volei, marea dragoste) mai are Beata Vaida?
B.V.: Sincer nu prea am timp de altceva, dar îmi place foarte mult să vizitez alte ţări, să cunosc cât mai multe tradiţiile lor, datorită voleiului chiar am fost în multe locuri. Îmi mai place să ies cu prietenii la bowling sau la cinema.

S.: Planuri de viitor ?
B. V.: Pe viitor mi-aş dori să rămân în Satu Mare, să promovăm cu echipa actuală în prima ligă a României, unde să jucăm cât mai mulţi ani, iar poate peste vreo 10 ani să ajung să joc titulară în Italia sau Polonia.

S.: La ce vă gândiţi prima dată când spuneți Satu Mare?
B.V.: Mă gândesc la oraşul meu natal, de care mă leagă mii de lucruri şi amintiri plăcute şi bineînţeles familia. Este locul unde mereu o să mă simt acasă indiferent unde mă voi stabili

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.