Băile Bixad, fosta perlă a turismului balnear european

Restaurantul de la Baile BixadPatiserie BixadBixad-vila Ana Bixad5 Bixad4 Bixad3 Bixad2 Bixad1 Afis publicitar de la inceputul sec. XX
Proprietăţile terapeutice ale apelor de la Băile Bixad erau cunoscute încă din secolul al XVIII-lea, dar abia veacul următor a fost cel care i-a adus cu adevărat celebritatea. Băile curative de aici au devenit celebre în întreaga monarhie Austro-Ungară, iar apa minerală îmbuteliată la Bixad a fost transportată şi comercializată în toată Europa, şi nu numai.

Într-un studiu dedicat staţiunilor termale aflate pe teritoriul fostului Imperiu Austro-Ungar, şi care a văzut lumina tiparului în 1841, renumitul balneolog austriac, profesorul Ludovic Tognio, clasa Băile Bixad pe primul loc dintre 200 de staţiuni, comparându-l cu cea din Karlsbad.

Din studiul profesorului austriac reiese că apa minerală de la Bixad “este o apă clorurată sulfuroasă, recomandată atât pentru băi curative cât şi pentru uz intern: digestive (gastrita), colon, hepato-biliare, metabolice, de nutriţie. În plus, mediul ambiant puternic ozonat e deosebit de benefic pentru cure externe”.

Dezvoltarea vertiginoasă a staţiunii e atestată şi de afluxul de turişti înregistrat în epocă. Dacă la mijlocul secolului al XIX-lea numărul de vizitatori era de doar 15-20 de familii pe sezon (vara), după inaugurarea căii ferate (în anul 1906) care lega Satu Mare de Negreşti-Oaş şi Bixad, numărul vizitatorilor a trecut de 1.200 de persoane într-un singur sezon.

Având în vedere interesul crescut al europenilor cu privire la această staţiune, la începutul secolului XX, Băile Bixad ofereau un număr total de 160 de camere de cazare în cele şapte vile existente: Berta, Anna, Moricz, Maria, Turul, Orient şi Alföld (Câmpia), dotate şi echipate conform celor mai moderne cerinţe din industria turistică a vremii.
Potrivit documentelor rămase din acele vremuri, băile beneficiau de trei surse de ape minerale şi anume, izvoarele Clara, Ştefan și Andrei, cu proprietăți terapeutice diferite. Temperatura constantă a apei era cuprinsă între 15 şi 16 grade Celsius.

Cu timpul însă, activitatea balneară a dispărut iar băile au fost desfiinţate. În prezent, pe locul centrului balnear de odinioară funcţionează un spital de pneumoftiziologie.

sursa: https://www.facebook.com/manastirea.bixad

Un Comentariu la "Băile Bixad, fosta perlă a turismului balnear european"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.