„Grădina Zmeilor”, aşa cum a fost denumită de specialişti într-un vechi ghid turistic, este o rezervaţie naturală unică în Europa. Potrivit specialiştilor, în întreaga lume sunt doar trei astfel de locuri denumite „fund de mare cu roci vulcanice”.
Rezervaţia se găseşte în judeţul vecin, Sălaj, la aproximativ 1 km de şoseaua ce uneşte Jiboul de Sânmihaiu Almaşului, pe raza comei Bălan şi se întinde pe o suprafaţă de mai multe hectare. Localnicii o numesc „Fata Cătănii”, locul fiind vizitat întâmplător de grupuri de turişti, având în vedere că este foarte puţin cunoscut şi în consecinţă, neexploatat de vizitatori.
Legendele locului povestesc despre o fată îndrăgostită de un soldat şi transformată apoi într-o stană de piatră de blestemul mamei vitrege. Până la alunecările de teren din 1971, această stâncă avea forma unei fete, cu părul lung, cu un ulcior în mână şi o doniţă în spate. Şi celelalte stânci au forme ciudate, fiind botezate de localnici cu nume diferite precum: „Zmeul şi zmeoaica”, „Călugării”, „Moşu”, „Căpitanul”, „Soldaţii”, „Sfinxul”, etc. Complexul de stânci este privit de specialişti ca un fund de mare cu roci vulcanice. Stâncile prezintă urme de scoici şi melci, vietăţi care au trăit în erele geologice de demult.
Una dintre teoriile specialiştilor explică faptul că formaţiunile din „Grădina Zmeilor” s-ar fi format prin desprinderea unor blocuri de gresii dintr-un deal învecinat. Ulterior, susţin specialiştii, factorilor climatici au dat naştere celor mai bizare forme: coloane, poduri, metereze, ciuperci, unele având înălţimea de 10-12 metri.
Alţii consideră că este vorba despre un sanctuar megalitic, iar acele forme bizare ar fi fost cioplite în stânci de mâna omului, în vremuri imemoriale.