Nemrut Dagi, muntele dacilor nemuritori din Turcia

muntele-dacilor
În zona de sud-est a Turciei, în Muntele Nemrut (Nemrut Dagi în limba turcă) la o altitudine de peste 2.000 de metri se află un sit arheologic insuficient explorat de către arheologi. Numele nu ne spune prea mult, însă odată tradus, ne captează atenţia ca un magnet.

Mai pe româneşte, „Nemrut Dagi” înseamnă „nemurirea dacilor” sau „dacii nemuritori”. Locul este socotit un sanctuar unic, enigmatic şi nemaiîntâlnit în acea regiune, închinat zeilor atotputernici. Şi cel mai interesant lucru, care îi nedumereşte pe specialişti este faptul că, statuile descoperite în acel loc prezintă particularităţi ce ţin de istoria şi cultura dacă. Arheologii presupun că, între strămoşii noştri daci şi locuitorii acelor ţinuturi ar fi existat legături care sunt extrem de greu de explicat în oglinda cunoştinţelor pe care le deţinem la ora actuală.

Sanctuarul a fost descoperit la sfârşitul veacului al XIX-lea, în 1881 de către un geolog angajat de Imperiul Otoman. Săpăturile efective au început abia în 1953 şi au fost realizate de o echipă de arheologi americani de la Şcoala de Cercetări Orientale. Aceştia au descoperit mai multe piramide tumulare de piatră, temple şi statui colosale. Istoricii spun că ar fi vorba despre muntele sfânt al commagenilor, al căror regat era situat la graniţa imperiului Seleucid şi la cea a imperiului part, al dahilor. Commagenii erau în relaţii bune cu dahii dar şi cu grecii cu care se înrudiseră prin căsătorii dinastice. În anul 80 î.Hr., guvernatorul de Commagene a declarat independenţa micului regat şi nu după mult timp dahul Mitradate I (adică „cel dat de Mitra”) s-a încoronat rege, capitala regatului fiind Arsameia. Mitradate a murit în 64 î.Hr., fiind urmat pe tron de fiul său, Antioch.

Acesta le-a inoculat oamenilor săi ideea de nemurire, astfel că, cei care trăiau pe muntele sfând se considerau egali cu zeii. Este interesantă similitudinea cu credinţa strămoşilor noştri care se credeau nemuritori. De remarcat este şi faptul că, înfăţişarea commagenilor, aşa cum apare în statuile uriaşe seamănă izbitor cu cea a dacilor.

Locul ridică o serie de întrebări care, în momentul în care îşi vor găsi răspunsurile, consideră speciliştii, va fi nevoie să rescriem istoria dacilor. În anul 1987 Muntele Nemrut Dagi a intrat în rândul proprietăţilor protejate de UNESCO, putând fi vizitat de turişti, în fiecare an, din martie până în luna luna octombrie.

2 Comentarii la "Nemrut Dagi, muntele dacilor nemuritori din Turcia"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.