Lingvistul german Harald Haarmann susţine că cea mai veche scriere din lume apare pe tăbliţele de la Tărtăria (judeţul Alba) şi că civilizaţia din Valea Dunării este una dintre cele mai vechi civilizaţii din Europa.
Tăbliţele descoperite la Tărtăria sunt datate în jurul anului 5.500 î. Hr. iar savantul german susţine că simbolurile de pe ele aparţin unei limbi vechi care încă nu a fost descifrată. Aceste semne sunt cunoscute în lumea specialiştilor ca simbolurile Vinca, fiind găsite înscrise şi pe obiecte de ceramică, figurine şi pe alte artefacte de lut, descoperite în mai situri arheologice din Valea Dunării.
Specialiştii consideră că aceste semne reprezintă prima scriere din lume, fiind anterioară celei sumeriene. Potrivit savantului german implicaţiile acestor descoperiri ar putea fi imense deoarece ar însemna că civilizaţia din Valea Dunării a precedat toate celelalte civilizaţii cunoscute astăzi.
Tăbliţele de la Tărtăria au fost descoperit în 1961 de savantul clujean Nicolae Vlassa. Din acel moment aceste obiecte împreună cu semnele pe care le conţin ridică o serie de probleme în mediile ştiinţifice şi nu numai. Dacă la început doar câţiva savanţi au îndrăznit să susţină că scrierile ar fi mai vechi decât cele sumeriene, în ultimii ani tot mai multe voci spun că semnele de pe Tăbliţele de la Tărtăria sunt mai vechi cu cel puţin un mileniu decât cele găsite în Orient. Mai mult decât atât, unii savanţi ruşi, bulgari, americani, britanici şi germani spun că poporul din Sumer ar fi emigrat spre Orient pornind din spaţiul carpato-danubian ceea ce, în opinia cercetătorilor ar putea explica diferenţele dintre culturile sumerienilor şi cea a vecinilor lor semiţi.
Civilizaţia Văii Dunării a existat între anii 5.500-3.500 î. Hr. în Peninsula Balcanică şi a acoperit o zonă vastă din nordul Greciei până în Slovacia şi din Croaţia până în România. Savanţii susţin că această civilizaţie a dezvoltat un sistem de scriere, o arhitectură modernă dar s-a remarcat şi prin dezvoltarea unor abilităţi precum: torsul, prelucrarea pieilor, ţesutul, confecţionarea unor articole de îmbrăcăminte, dar şi a unor obiecte din lemn, lut şi piatră. Totodată, istoricii spun că această civilizaţie a avut o puternică structură economică, religioasă şi socială.
Un Comentariu la "Cea mai veche scriere din lume provine din România"