Pericolele lumii virtuale

politia-copii
Lumea virtuală este una dintre atracţiile principale ale generaţiilor actuale de copii şi tineri, fascinaţi de magia internetului dar şi de infinitele posibilităţi de relaţionare şi socializare, un capitol adeseori deficitar în viaţa de zi cu zi.

Care sunt limitele până la care putem merge în viaţa virtuală? Cine ne sunt prietenii din mediul online? Cât de bine îi cunoaştem? Ce informaţii, date, imagini, putem posta pe reţelele de socializare? Care sunt comportamentele periculoase pe internet şi care sunt riscurile?

Toate aceste întrebări au constituit baza discuţiilor iniţiate de inspectorul de poliţie Felicia Hrihorişan împreună cu cei 300 de elevi de gimnaziu prezenţi în data de sâmbătă, 8 februarie, la Programul Educaţional „Loga Dance”.

Programul ce se desfăşoară o dată pe lună şi aflat în această sâmbătă la a 23-a ediţie, se adresează special elevilor din clasele I-VIII şi presupune organizarea unei discoteci controlate, cu reguli clar stabilite şi respectate cu stricteţe, pentru cei ce şi-ar dori să petreacă în cluburi dar nu au încă vârsta adecvată pentru a frecventa astfel de locuri. Totodată, în cele patru ore de distracţie supravegheată sunt intercalate şi momente educative, care aduc în atenţia copiilor subiecte interesante, specifice vârstei preadolescenţei. Subiectele abordate în cadrul ultimei întâlniri au fost siguranţa copiilor pe internet, susţinut de reprezentanta Poliţiei şi consumul de droguri ilegale, în speţă de heroină, subiect prezentat într-o manieră interactivă de inspector Puşa Beatrix Câmpan, din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Satu Mare, o prezenţă constantă la aceste activităţi.

De altfel, în fiecare an în luna februarie există o zi internaţională specială dedicată siguranţei copiilor pe internet. În acest an „Safer Internet Day” cum este denumită această zi, este marcată în data de 11 februarie, în peste 65 de ţări din lume printre care şi România. „Safer Internet Day” îşi propune să atragă atenţia părinţilor şi copiilor asupra necesităţii de a avea un comportament responsabil pe internet, care presupune filtrarea informaţiilor accesibile copiilor, dar şi limitarea acceptăriii de prieteni noi online, un comportament care să nu-i aducă în postura de victime ale abuzurilor în spaţiul virtual.

Copiii au dovedit o mare deschidere în privinţa acestui subiect, declarându-se împătimiţi ai Facebook-ului, reţea pe care în multe situaţii o utilizează în mod liber, fără cenzură, acceptând cu uşurinţă persoane străine în lista de prieteni. În cadrul întâlnirii au fost prezentate comportamentele cele mai vulnerabile pe internet, elevii având ocazia de a urmări şi materiale video pe acest subiect. Inspectorul Felicia Hrihorişan i-a îndemnat pe participanţii la programul educaţional să acceseze site-uri româneşti specializate privind siguranţa copiilor pe internet www.sigur.info, respectiv www.safernet.ro, un site-uri în care copiii pot raporta abuzurile pe internet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.