Ocolul Pământului în 80 de cărţi

Expo carti
Secția de împrumut pentru copii din cadrul Bibliotecii Județene (BJ) Satu Mare găzduiește o expoziție tematică și omagială dedicată împlinirii a 186 de ani de la nașterea cunoscutului scriitor francez Jules Verne, intitulată „Ocolul Pământului în 80 de cărți”.

Expoziția cuprinde cele mai cunoscute titluri ce poartă semnătura scriitorului, publicate în diferite ediții și traduse în limba română, maghiară, engleză și germană, dar și publicații care conțin date biografice despre autor și imensa sa operă.

Expoziția poate fi vizitată până la finele lunii februarie, în intervalul orar destinat serviciilor pentru public, luni și miercuri de la 09.00 la 18.00; marți, joi și vineri de la 0ra 09.00 la 17.00.

Jules Verne s-a născut la data de 8 februarie 1828 și a încetat din viață la 24 martie 1905. Fiu de notar, a studiat dreptul la Paris, dar s-a dedicat exclusiv literaturii, debutând ca dramaturg cu piesa în versuri „Paie frânte”, reprezentată, în 1850, la teatrul condus de Alexandre Dumas-tatăl. Devine celebru în 1863, când editorul Hetzel îi publică romanul „Cinci săptămâni în balon”. Perseverând pe calea literaturii de călătorii și aventuri extraordinare și lărgindu-și tematica prin abordarea domeniului anticipației științifice, obține o imensă popularitate scriind un mare număr de romane.

Romanele sale precum „20.000 de leghe sub mări”, „Castelul din Carpați”, „Călătorie spre centrul Pământului”, „Cinci săptămâni în balon”, „Copiii căpitanului Grant”, „De la Pământ la Lună”, „Insula misterioasă”, „Ocolul Pământului în 80 de zile”, etc., au inspirat regizori celebri, care au oferit publicului adevărate capodopere cinematografice.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.