Mic News – un proiect de ziar independent, realizat prin voluntariat

mihai-caldararu

Căldăraru, un tânăr crescut la orfelinat, prezintă anchete sociale realizate de reporteri care lucrează voluntar şi este distribuit gratuit în instituţiile publice. Tânărul care a înfiinţat publicaţia caută un partener care să îi tipărească ziarul, din martie.

Mihai Căldăraru şi-a petrecut copilăria în trei centre de plasament din sectorul 4 din Capitală, este pasionat de jurnalism şi în 2011 s-a hotărât să înfiinţeze propriul ziar, MicNews, prin Asociaţia Mic News.

“Am vrut să fiu pe cont propriu, fără să mă comande nimeni, aşa că în 2011 am început ziarul”, a declarat tânărul de 27 de ani pentru AGERPRES. Echipa a format-o din prieteni şi foşti colegi de la orfelinat, care lucrează gratuit pentru această publicaţie. În lipsa unui sediu, echipa Mic News se reuneşte uneori ori la fast food, ori într-o cameră mică din centrul Capitalei.

Primul articol pe care l-a scris Mihai Căldăraru a fost o anchetă socială, publicată în urmă cu trei ani, despre cum supraveghetoarele de la un orfelinat din sectorul 4 furau mâncarea copiilor. De altfel, tânărul spune că pasiunea sa au rămas în continuare anchetele din centrele de plasament. Chiar dacă mărturiseşte că aceste articole nu schimbă neapărat sistemul, tânărul vrea ca poveştile acestea să ajungă cunoscute şi în afara ţării.

Mica publicaţie este distribuită şi în afara României de către colaboratori din Koln şi Chişinău. Cu un tiraj de 2.000 de exemplare, tipărite datorită unui parteneriat cu un ziar central, distribuţia Mic News depinde de bunăvoinţa instituţiilor publice unde este pus la dispoziţia publicului gratuit.

“Acum nu vin să cerşesc milă. Vreau doar să găsesc un tipograf să îmi fac ziarul în fiecare lună”, spune Căldăraru, care adaugă că, din martie, parteneriatul referitor la tipărirea Mic News va expira.

Mihai Căldăraru trăieşte dintr-o pensie pe caz de boală de 230 de lei, dar asta nu îl împiedică să fie un reporter entuziast. De laPreşedinţie la Senat, de la Ministerul Justiţiei la Ministerul de Interne, acesta este în fiecare zi prezent la evenimentele importante şi publică noutăţile pe site-ul micnews.ro. De altfel, publicaţia este acreditată la Preşedinţia României, Senat, Poliţia Română, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Ministerul Afacerilor Interne, Poliţia Capitalei şi Curtea Constituţională a României.

În cei trei ani de muncă la ziarul înfiinţat de el, Mihai Căldăraru a publicat aproximativ 60 de articole. Acum este student la Jurnalism în anul I, la Universitatea Hyperion.

Un Comentariu la "Mic News – un proiect de ziar independent, realizat prin voluntariat"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.