Anul trecut, nouă preoţi din cadrul Episcopiei Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului au fost sancţionaţi pentru abateri disciplinare, reiese din raportul Adunării Eparhiale prezentate sâmbătă, 25 ianuarie în cadrul unei şedinţe organizate la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare. În raportul prezentat nu se spune nimic nici despre natura sancţiunilor aplicate şi cu atât mai puţin cu privire la abaterile comise de către aceştia.
În ceea ce priveşte judeţul Satu Mare, avem cazul elocvent al unui preot care este certat cu legea. Este vorba despre fostul paroh ortodox din Chereuşa, Dan Covaci Vladimir, care este acuzat că şi-ar fi însuşit suma de 15.000 lei, ceea ce reprezintă alocaţiile pe 2 ani ai celor opt copii de la Casa de tip familial „Mihaela” din Tăşnad, instituţie pe care a administrat-o până în luna decembrie a anului trecut (11 decembrie 2013) când a fost reţinut de poliţişti pentru 24 de ore. Ulterior însă, magistraţii au decis că parohul poate fi cercetat în stare de libertate. Cu toate acestea, Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului a cerut Protopopiatuluii Ortodox Carei ca până la clarificarea situaţiei să asigure asistenţa religioasă şi să trimită preot la parohia din Chereuşa.
Dan Covaci Vladimir nu este la prima abatere de acest gen. În anul 2000 acesta a primit de la Ministerul Finanţelor de atunci 60 de milioane de lei vechi pentru reparaţii la biserica din localitatea Sălişte (judeţul Maramureş). Profitând de naivitatea enoriaşilor acesta a preluat banii pe contul parohiei deschis la BCR dar a avut grijă să fie singurul care avea specimen de semnătură. De-a lungul anilor preotul şi-a însuşit diferite sume din banii puşi în cont, minţindu-şi enoriaşii că cei 60 de milioane de lei sunt depuşi cu dobândă la termen. Văzând că reparaţiile la biserică întârzie, unul dintre săteni a depus o plângere la Poliţia Economică. În cele din urmă preotul a fost cercetat pentru delapidare şi eliberat din funcţie. În cele din urmă banii au fost recuperaţi, după care ani de zile nimeni nu mai auzise de preot, oamenii vorbeau la acea vreme că Dan Covaci nu ar fi fost lăsat pe drumuri de către Episcopie şi că i s-ar fi dat o parohie în judeţul Satu Mare.
În şedinţa din 14 ianuarie 2014, Judecătoria Carei a decis înlocuirea ordonanţei privind obligarea de a nu părăsi localitatea, cu măsura obligării de a nu părăsi ţara în perioada 11 ianuarie-9 februarie 2014. Decizia magistraţilor vine după ce Dan Covaci a depus mai multe plângeri împotriva ordonanţei procurorului de caz, privind măsurile preventive luate la adresa sa.
3 Comentarii la "Nici preoţii nu mai sunt „uşă de biserică”"