Damanhur – un imens templu subteran, situat în nordul-vestul Italiei

Damanhur8Damanhur9Damanhur7 Damanhur6 Damanhur5 Damanhur4 Damanhur3 Damanhur2 Damanhur1
Supranumit „Oraşul Luminilor” sau „incredibila utopie subpământeană”, uriaşul templu subteran, Damanhur, a constituit multă vreme un secret păstrat cu străşnicie şi, până nu demult, niciunui intrus nu i s-a permis accesul în acest vas complex de domuri şi galerii.

Situată la 30 de kilometri de Torino (Italia), membrii comunităţii ce s-a dezvoltat lângă templul din Damanhur susţin că puternica lor bază socială, spirituală şi economică reprezintă un exemplu demn de urmat de întreaga omenire. Membrii comunităţii au constituţie, monedă (credito) şi o limbă proprie, ultima folosită în ritualuri. Aproximativ 1.000 la număr, locuitorii din Damanhur promovează libertatea de exprimare şi circulaţie a ideilor, încurajează creativitatea, toate acestea văzute ca trepte ce trebuie urmate în vederea evoluţiei superioare a speciei umane.

Mult timp, existenţa acestui loc a fost ţinută în secret, fiind dezvăluită cu câţiva ani în urmă de către un fost membru al comunităţii. De atunci încoace „Oraşul Luminilor” şi-a deschis porţile pentru vizitatori. Cei care au vizitat locul povestesc că templul subteran este alcătuit dintr-un uriaş labirint de coridoare şi săli imense decorate cu simboluri oculte, care evocă dualitatea existenţei: bărbat-femeie, bine-rău, etc. şi că fiecare încăpere simbolizează un aspect al existenţei.

„Oraşul” este opera unui fost agent de asigurări, Oberto Airaudi, care a fost inspirat de o viziune pe care a avut-o în copilărie. În viziunile sale apăreau temple şi o comunitate care trăia în condiţii idilice. După ce şi-a întemeiat o carieră de succes ca agent de asigurări, acesta a început să caute locul ideal pentru construcţia sa. În 1977 a ales un deal ale cărui stânci i s-au părut destul de solide pentru a susţine structurile pe care le avea în minte. În zona respectivă şi-a construit o casă unde s-a mutat cu câţiva prieteni care credeau în viziunile sale. Având la îndemână doar ciocane şi târnăcoape, aceştia au început săpăturile în 1978.

Deoarece nu aveau voie să sape în acel loc, secretul a fost împărtăşit cu doar câţiva oameni, la construcţie lucrând voluntari. Au fost necesari 16 ani pentru a ridica grandioasa construcţie, lucrătorii ghidându-se doar după viziunile lui Oberto Airaudi. Cu trecerea anilor însă zvonurile despre această secretă comunitate au devenit tot mai dese. Poliţia a făcut cercetări în zonă dar nu a găsit nimic. Mai târziu au cerut comunităţii să le arate templul, iar dacă nu se supun, zona va fi dinamitată. Neavând de ales, Airaudi a deschis porţile templului subteran, uluindu-i pe poliţişti cu frumuseţea construcţiei. Oamenii legii i-au lăsat să finiseze construcţia dar le-au interzis să o extindă.

Templul nu este singura realizare al fostului agent de asigurări. Astăzi, cei care fac parte din comunitatea de la Damanhur au propria lor universitate, şcoli, supermarket-uri, ferme, patiserii, hoteluri, case ecologice, etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.