Casa Judeţeană de Pensii, la ora bilanţului

eugenia-sabau
Perfecţionarea profesională a angajaţilor, implementarea unui sistem informatic complet care să asigure servicii publice online sau informatizarea activităţii Compartimentului de expertiză medicală sunt doar câteva dintre obiectivele propuse şi realizate în acest an (2013) de Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Satu Mare.

Realizările instituţiei pentru anul în curs au fost prezentate în cadrul unei conferinţe de presă susţinute azi, 30 decembrie de către directorul executiv a CJP Satu Mare, Eugenia Sabou. La întâlnirea cu presa au participat şi reprezentanţii Asociaţiei Judeţene a Pensionarilor (AJP) Satu Mare, Asociaţiei Pensionarilor „Unirea” dar şi ai asociaţiilor veteranilor de război şi ai refugiaţilor de pe urma Dictatului de la Viena din 1940.

Potrivit celor declarate de Eugenia Sabou „în acest an s-a pus accent deosebit pe creşterea calităţii serviciilor prin implementarea unei informatizări noi bazate pe programe informatice de calitate, utilizate în domeniul pensiilor dar şi instruirea, respectiv perfecţionarea angajaţilor, pentru utilizarea acestor programe”.

Din evidenţele CJP Satu Mare reiese că în luna decembrie 2013, la nivelul instituţiei există un număr de 82.698 de pensionari. „Au fost soluţionate un număr de 9.643 de cereri privind stabilirea drepturilor de pensie, cereri privind modificările drepturilor de pensie, s-au efectuat treceri din oficiu în pensie de limită de vârstă din pensie de invaliditate, pensie anticipată sau anticipată parţială”, a declarat directorul CJP.

Totodată, s-au încasat venituri din: contribuţii pentru asigurări sociale în valoare de 1.920.974 lei; comisioane stagii de cotizare (64.903 lei), bilete de tratament (1.131.051 lei); recuperări debite din pensii (680.068 lei) şi amenzi în valoare de 27.000 lei. De asemenea, s-au soluţionat un număr de 3.393 de cereri de ajutoare de deces, în valoare de 7.779.542 lei. În ceea ce priveşte biletele de tratament, în 2013 au fost repartizate un număr de 3.936 de bilete.

Potrivit Eugeniei Sabou în acest an au fost emise un număr de 2.201 de decizii de pensionare pe pensii internaţionale, 784 fiind în lucru. Au fost preluate 54 de cereri privind acordarea de pensii, în baza acordului dintre România şi Israel.

Eugenia Sabou s-a referit şi la valoarea punctului de pensie care, potrivit Bugetului Asigurărilor de Stat pentru 2014 va fi de 790,7 lei. De asemenea, s-a stabilit ca în 2014 ajutorul de deces acordat asiguratului sau pensionarului este de 2.298 lei, iar în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului este de 1.149 de lei. Cuantumul indemnizaţiei pentru însoţitor, în cazul pensionarilor de invaliditate încadraţi în gradul I pentru anul 2014 este de 633 lei.

Directorul executiv al CJP Satu Mare s-a referit şi la câteva dintre obiectivele instituţiei pe care o conduce pentru anul viitor printre care amintim: îmbunătăţirea comunicării atât cu pensionarii cât şi cu opinia publică; continuarea informatizării activităţii de expertiză medicală; selectarea documentelor din arhivă; perfecţionarea personalului şi colaborarea cu primarii din judeţ şi cu celelalte instituţii ale statului.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.