Pedeapsă cu închisoarea pentru comercializarea sau deţinerea fără drept al petardelor

adina-filip
Până azi, 17 decembrie 11 firme din judeţ au fost autorizate pentru comercializarea materialelor pirotehnice iar alte două sunt în curs de autorizare a declarat inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Satu Mare, Adina Filip în cadrul unei conferinţe de presă susţinute azi, 17 decembrie la sediul instituţiei pe care o conduce.

La întâlnirea cu presa au participat şi inspectorul adjunct Sabin Pop, reprezentanţii unor servicii din cadrul ITM, Gheorghe Berinţan şi purtătorul de cuvânt al instituţiei, Ioan Flore, iar din partea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Satu Mare a fost prezent agentul şef Dan Şipoş.

Din evidenţele IPJ reiese că iarna trecută au fost întocmite peste 30 de dosare penale şi aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de 15.000 lei. De asemenea, au fost confiscate 24.941 petarde şi 31 de kg de articole pirotehnice, din categoriile II şi IV.

Şipoş a subliniat faptul că, în cursul zilei de ieri (luni, 16 decembrie), poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au confiscat aproape 300 de obiecte pirotehnice, din categoria celor interzise. Petardele şi pocnitorile au fost găsite la un copil de 14 ani.

Gheorghe Berinţan a prezentat actele normative ce reglementează regimul materialelor pirotehnice. Potrivit legislaţiei în vigoare cele din categoria I (pocnitori de Crăciun, granule scânteietoare, pocnitori pentru petreceri şi bobiţele explozive) sunt singurele care pot fi folosite fără restricţii de către populaţie.

Legea spune că, vânzarea articolelor pirotehnice se face numai de către persoanele juridice autorizate în acest sens şi doar în spaţii autorizate. Vânzarea sau folosirea fără drept a materialelor pirotehnice se pedepseşte cu închisoarea de la 3 luni la 1 an.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.