Situaţia sănătăţii femeii din România !!!

laura-bota

“Prin acest mesaj doresc să trag un serios semnal de alarmă cu privire la situaţia dramatică a femeilor din România şi condamn actuala putere pentru lipsa unor acţiuni ferme de combatere a sărăciei şi de sprijinire a femeii şi familiei. Măsurile de austeritate din ultimii ani s-au suprapus peste realitatea dură a lipsei mecanismelor de sprijin pentru femei, în condiţiile discriminării pe piaţa muncii şi în societate.

De sănătatea femeilor depinde sănătatea unei naţiuni. De aceea se impune stabilirea unei strategii la nivel naţional în privinţa sănătăţii femeii, pentru toate etapele de vârstă (copil, adult, persoane vârstnice), elaborarea unor programe naţionale de prevenţie şi adaptarea serviciilor de asistenţă medicală în scopul diminuării indicatorilor crescuţi de morbiditate şi mortalitate la femei, susţinerea acestora în creşterea şi educarea copiilor (în special în familiile monoparentale), elaborarea de politici intersectoriale care să aibă ca scop diminuarea numărului de decese evitabile la femei.

Datele statistice sunt îngrijorătoare pentru România în ceea ce priveşte sănătatea femeii. Speranța de viață la naştere pentru femeile din România în decada 2001-2010 a fost cu circa 6 ani sub media UE și a avut o evoluţie paralelă cu aceasta, iar în anul 2010 a fost cea mai mică din UE, după Bulgaria. În plus, rata specifică de mortalitate pentru toate cauzele de deces la femei în România pentru anul 2010 a fost de 1,5 ori mai mare decât media UE și cea mai mare dintre statele membre UE, după Bulgaria.

România se situează pe primul loc în UE în ceea ce priveşte mortalitatea la femei prin cancer de col uterin, cancer ficat şi căi biliare intrahepatice, boli cronice de ficat şi ciroze, boli ale aparatului digestiv, complicaţiile sarcinii şi ale nașterii.

Cancerul de sân constituie a doua cauză de deces prin cancer la femei în lume. În România este, însă, cel mai frecvent cancer la femei şi prima cauza de deces prin neoplazii. Rata supravieţuirii la 5 ani este de 60%, dar poate depăşi 80% în cazul bolii depistate precoce. Introducerea unui program organizat de screening mamografic trebuie să constituie o prioritate a programelor naţionale de promovare a sănătăţii.

În privinţa cancerului de col uterin, România deţine primul loc în Europa în privinţa incidenţei şi a mortalităţii datorită lipsei unui program naţional coerent de prevenţie. Global, mai mult de 500.000 de noi cazuri de cancer de col uterin sunt diagnosticate anual, iar 275.000 femei mor anual datorită acestui tip de neoplasm. Virusurile Papilloma umane (HPV) sunt cauza a 99,7% din cancerele de col uterin.

Guvernul şi factorii de decizie pot să-şi arate preţuirea pentru femeile din România nu prin vorbe frumoase sau prin declaraţii neconvingătoare de apreciere ci printr-o abordare responsabilă şi o evaluare corectă a situaţiei sociale care să fundamenteze un plan concret de măsuri de promovare a egalităţii de şanse, de reconsiderare a situaţiei femeii, precum şi de combatere a sărăciei ce afectează în prezent jumătate din populaţia ţării şi împovărează în mod special femeile.

Secretar regional PMP
Preşedinte PMP Satu Mare
Dr. Laura Diana BOTA”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.