Se numără ciufii de pădure

ciuf-padure

Societatea Carpatină Ardeleană (SCA) Satu Mare cere sprijinul locuitorilor în ceea ce priveşte recensământul ciufilor de pădure (Asio otus) dintre care, multe, odată cu sosirea iernii se mută în zonele mai protejate a localităților.

Aceştia se retrag pe crengile diferitelor arborilor (conifere și thuia) și sunt aproape invizibili. Pe parcursul recensământului de anul trecut au fost găsite 27 de locaţii în județ unde se adună ciufii. În Satu Mare se poate observa în Grădina Romei, pe arborii ștrandului, pe străduțe lăturalnice și în grădini unde nu sunt deranjate. Monitorizarea și cartarea locurilor de iarnă este o activitate importantă prin care specialiştii strâng informații despre numărul indivizilor și ai factorilor cu efecte negative asupra speciei.

Potrivit celor declarate de Kiss Istvan, ornitolog în cadrul SCA Satu Mare: „ciuful de pădure poate să fie considerat un binefăcător al oraşelor, fiindcă se hrăneşte mai ales cu rozătoare. Curăţă oraşul nostru într-un mod natural, astfel putem evita folosirea chimicalelor, care în cele mai multe cazuri sunt periculoase şi pentru oameni”.

Dacă cineva vrea să ajute munca specialiştilor sau să anunţe un loc de adunare de iarnă a ciufilor de pădure sunt rugaţi să-l contacteze pe Kiss István, la numărul de telefon: 0735 450 562.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.