Screening pentru depistarea deficienţelor de vedere şi a diabetului zaharat în rândul copiilor

screening
Din iniţiativa „Lions” Club Satu Mare, în grădiniţele şi şcolile din judeţ se desfăşoară un screening privind depistarea din timp a problemelor de vedere la copii. Consultaţiile oftalmologice sunt efectuate de medicul Levai Lehar.

Rezultatele parţiale ale acestui screening au fost prezentate azi, 12 decembrie în cadrul unei conferinţe de presă ce s-a desfăşurat la Restaurantul „Mioriţa” din Satu Mare. La întâlnirea cu presa au participat purtătorul de cuvânt al „Lions” Club Satu Mare, Claudiu Figula, medicul oftalmolog, dr. Levai Lehar şi diabetologul, dr. Marta Bzduch.

Potrivit celor declarate de specialistul în oftalmologie, din 50 de copii de la Grădiniţa „Guliver” consultaţi în cadrul acestui proiect, 20% au fost depistaţi cu probleme de vedere (10 copii), acestora indicându-se purtarea ochelarilor. Dr. Levai Lehar spune că screening-ul va continua şi la alte grădiniţe şi şcoli din Satu Mare.

Un screening asemănător se desfăşoară şi în vederea depistării precoce a diabetului zaharat şi a predispoziţiei pentru această boală. În acest sens, dr. Marta Bzduch a declarat că până în prezent au fost consultaţi un număr de 1.681 de copii însă, din fericire, nu s-a descoperit nici un caz de diabet zaharat. În schimb au fost depistate cazuri cu valori ridicate ale nivelului de glicemie în rândul copiior cu masă corporală mai crescută.

Potrivit specialistului sătmărean, în evidenţele Centrului de Diabetologie Satu Mare sunt un număr de 56 de copii, care suferă de această maladie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.