Preotul din Chereuşa, Dan Covaci, reţinut pentru delapidare

Dan-Covaci

Administratorul Casei de tip familial „Mihaela” din Tăşnad, preotul Dan Covaci Vladimir a fost reţinut miercuri, 11 decembrie de poliţiştii de la Investigaţii Criminale. Acesta este acuzat că ar fi încasat peste 15.000 lei, ceea ce reprezintă alocaţiile pe 2 ani ai celor opt copii, beneficiari ai casei de tip familial.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor am aflat că Dan Covaci Vladimir este preot în Chereuşa dar şi administratorul Casei de tip familial din Tăşnad. Profitând de această calitate, şi-a însuşit timp de aproape 2 ani, sumele de bani virate lunar pentru copiii asistaţi social, cu titlu de alocaţie, de către Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Satu Mare. Acesta era desemnat prin hotărâre judecătorească şi reprezentant legal cu drepturi şi obligaţii părinteşti pentru cei opt copii, însă acesta nu s-a comportat ca un părinte, folosind doar în interes personal cei peste 15.000 lei, ce s-ar fi cuvenit copiilor.

Mai mult, după ce a primit şi lemnele ce urmau să fie folosite la încălzirea clădirii pe timp de iarnă, administratorul, având complicitatea unui alt bărbat, Cornel I., a vândut 7,8 metri cubi de material lemnos, în valoare de aproape 2.000 lei.

Potrivit celor declarate de directorul Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Satu Mare, Octavian Apan, începând cu ziua de azi, 12 decembrie preotul Dan Covaci este suspendat din funcţia de administrator al Casei de tip familial „Mihaela” din Tăşnad.

Dan Covaci Vladimir nu este la prima abatere de acest gen. În anul 2000 acesta a primit de la Ministerul Finanţelor de atunci 60 de milioane de lei vechi pentru reparaţii la biserica din localitatea Sălişte (judeţul Maramureş). Profitând de naivitatea enoriaşilor acesta a preluat banii pe contul parohiei deschis la BCR dar a avut grijă să fie singurul care avea specimen de semnătură, deci era singurul care putea scoate banii. De-a lungul anilor preotul şi-a însuşit diferite sume din banii puşi în cont, minţindu-şi enoriaşii că cei 60 de milioane de lei sunt depuşi cu dobândă la termen. Săturaţi până peste cap de faptul că reparaţiile la biserică întârzie, unul dintre săteni a depus o plângere la Poliţia Economică. În cele din urmă preotul a fost cercetat pentru delapidare şi eliberat din funcţie. În cele din urmă banii au fost recuperaţi, după care ani de zile nimeni nu mai auzise de preot, oamenii vorbeau la acea vreme că Dan Covaci nu ar fi fost lăsat pe drumuri de către Episcopie şi i s-ar fi dat o parohie în judeţul Satu Mare.

În prezent, Dan Covaci se află acum în Arestul Inspectoratului, urmând a fi prezentat magistraţilor cu propunere de arestare preventivă pentru comiterea infracţiunilor de delapidare şi gestiune frauduloasă.

6 Comentarii la "Preotul din Chereuşa, Dan Covaci, reţinut pentru delapidare"

      Leave a Reply

      Your email address will not be published.

      Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.