7 pași pentru a începe să-ți înveți copilul despre bani

copil-dolari

Cand un copil vine pe lume este de datoria parintilor sa ii creeze un mediu apropiat dezvoltarii lui fizice, intelectuale si spirituale.

Cred ca in primul rand, parintii se gandesc la supravietuirea financiara a copilului lor, adult in devenire. Nu am auzit nici un parinte sa zica “Sper ca voi avea un copil dezechilibrat financiar si fara concepte clare legate de ceea ce inseamna banii.”

Avand in vedere climatul economic in care cresc copiii nostri in zilele astea, este de datoria noastra sa fim noi cei care ii introducem in lumea finantelor personale si de la o varsta cat mai frageda.

Din pacate, foarte putini parinti iau initiativa si discuta astfel de subiecte cu copiii lor, avand bineinteles diverse scuze: “Nu vreau sa imi stresez copilul cu asa ceva, va avea destul timp toata viata sa inteleaga cum sta treaba cu banii.” sau “Eu nu stiu suficiente lucruri despre finante ca sa ii invat.” sau chiar si “Parintii mei nu m-au invatat asa ceva cand eram mic si am ajuns sa imi dau seama singur cum functioneaza banii.”

Exista totusi o problema: Chiar daca alegem sa ne educam copilul din punct de vedere financiar sau nu, el va invata in mod continuu despre lucrurile acestea din lumea lui inconjuratoare. Vrei ca el sa preia fraiele si sa invete despre subiectul acesta proactiv, sau vei lasa ca actiunile tale financiare si universul sa devina profesorii lui despre bani?

Iata cateva sfaturi despre cum sa iti introduci copilul in lumea banilor:

1. Schimba-ti mentalitatea! Nu mai trata acest subiect de parca ar fi TABU!

Multi am fost crescuti sa credem ca nu trebuie sa discutam despre bani, nici macar in familiile noastre. Acest lucru este total gresit deoarece in familie este locul in care ar trebui sa aiba loc orice discutie delicata. Inca de la o varsta frageda, copilul trebuie sa auda despre conceptul de BANI si tot ceea ce inseamna povestea asta.

Daca el te va auzi vorbind despre asa ceva, tu vei fi persoana careia ii va adresa intrebari despre acest subiect si astfel vei avea sansa sa ii implementezi lectii financiare importante.

2. Nu lasa ca fricile si limitarile tale sa te traga in jos!

De obicei, oamenii se pierd cand au anumite frici pe care nu le stiu infrunta. Frica de a vorbi cu copilul tau despre bani nu este diferita fata de celelalte, de aceea trebuie sa te pregatesti.

Chiar daca esti sau nu un guru financiar, tot stii mai multe despre bani decat copilul tau.

Nu e nevoie sa atingi subiecte care te depasesc sau pe care nu le stapanesti foarte bine in materie financiara. In schimb, este esential sa iti inveti copilul despre urmatoarele aspecte:

valoarea unui leu;
economisirea;
ce sunt investitiile;
frumusetea de a darui;
cum se castiga bani muncind;
setarea obiectivelor financiare.
Nu lasa ca lipsurile tale in acest domeniu sa pericliteze ABC-ul financiar al copilului tau!

3. Adapteaza lectiile financiare la varsta copilului tau!

Cel mai bine e sa incepi educatia financiara a copilului tau inca de la 3 anisori.

Copiii inteleg mai multe decat credem noi, inca de cand sunt mici.

Iti propun urmatorul scenariu: Ai iesit din casa pana la brutarie sa cumperi o paine, apoi opresti la ABC-ul din colt sa iei si un litru de lapte. Copilul tau are 2-3 anisori si nu ai vrut sa il lasi singur in casa asa ca l-ai luat cu tine.

Ce se va intampla?

El va observa ca de fiecare data cand scoti niste hartii colorate din portofel, vei primi ceva in schimbul lor. Bineinteles ca el va fi prea tanar sa stie ce sunt acele hartii si de unde apar acolo, dar va intelege rolul lor fundamental.

Avand aceasta informatie pretioasa, copilul o va folosi ca sa obtina lucrurile care si le doreste dar de care nu are nevoie. Citeste mai multe despre “dorinta vs nevoie” aici.

Ce e de facut? Adapteaza-te mereu varstei lui si fii pregatit, iar noi vom raspunde intrebarilor tale.

4. Pastreaza o nota distractiva procesului de invatare!

Foarte multi adulti spun ca banii reprezinta cel mai mare factor de stres in viata lor.

Fereste acest mesaj de urechile copilului tau si invata-l sa vada banii cu o alura pozitiva si sa ii perceapa ca pe o unealta importanta in construirea viitorului lui, nu ca si factor de stres.

Aloca timp de petrecut in familie pentru activitati precum decorarea pusculitei, care poate fi un plic, o cutie de pantofi, un borcan, o cana de cafea sau orice iti este la indemana.

5. Creeaza o structura si fii perseverent!

Cu cat iti inveti mai repede copilul despre valoarea unui leu si ce inseamna economisirea cu atat mai mult bine ii faci pe termen lung.

Construieste acest lucru structurat.

O modalitate este prin crearea unui sistem de alocatie lunara care sa rezulte dintr-o lista cu diferite activitati recompensate diferit. Nu ma refer aici la a-ti plati copilul sa isi puna jucariile la loc sau sa isi faca curat in camera, deoarece este responsabilitatea lui sa pastreze un mediu ordonat in care sa traiasca.

Fac referire la alt gen de activitati care nu intra in responsabilitatea lui, dar care nu sunt dificile de indeplinit. Spre exemplu: daca sterge praful in casa poate castiga 2 lei, daca spala vase pe care nu le-a murdarit el poate castiga 20 de bani pe vas, tunsul gazonului ii poate aduce 5 lei si lista poate sa continue in functie de varsta lui.

Cu un astfel de sistem il vei invata pe copil faptul ca banii se castiga si sunt numarabili si ii poti oferi posibilitatea de a alege cum sa fie platit, o data la doua saptamani, o data pe luna, la trei luni etc. pastrand intre timp evidenta banilor intr-un tabel.

Atentie! Nu confunda banii de buzunar si banii castigati din munca lui.

Aceste activitati nu trebuie sa elimine banii de buzunar ci sa il invete pe copil despre valoarea banilor si despre puterea mai multor surse de venit.

Cu banii castigati puteti sa faceti un plan de economisire pentru o bicileta noua (cea veche o vindeti impreuna), un calculator, o jucarie sau orice isi doreste copilul.

6. Folositi cat mai multe elemente vizuale

Un tabel pe frigider cu veniturile si cheltuielile generale ale casei ajuta foarte mult ca membrii familiei sa fie mereu informati de statusul financiar. Copiii pot urmari astfel cum cheltuielile pot varia de la luna la luna si cum acest lucru poate influenta suma de bani pe care o putem economisi.

De asemenea, o idee foarte buna este sa aveti doua pusculite, una pentru economii pe termen scurt si alta pentru economii pe termen lung. Astlfel, copiii vor invata sa isi prioritizeze cheltuielile prin pusculita de termen scurt si vor percepe rolul economiilor pe termen lung pentru micile investitii din viata lor (ex: plata studiilor superioare ).

7. Nu incerca sa perfectionezi planul

Odata ce o iei pe acest drum va fi foarte tentant sa incerci sa perfectionezi procesul de predare si invatare, lucru care poate deruta copilul.

Pastreaza lucrurile simple si usoare, amuzante si inteligente!

Miercuri, 4 Decembrie, de la ora 19:00, va avea loc primul webinar marca Copil Prosper, avand titlul: Fii TU cel mai bun model pentru copiii tai!

Acest webinar va este oferit GRATUIT din partea a doua persoane cu expertiza atat din zona educatiei financiare cat si a comunicarii nonverbale: Eusebiu Burcas si Dr. Mihaela Stroe.

Eusebiu Burcas este fondatorul Burcash – Managementul banilor, primul program independent de educatie financiara din Romania. Misiunea lui este aceea de a invata romanii sa-si gestioneze eficient banii si sa vanda eficient.

Eusebiu considera ca abilitatile necesare pentru a atinge aceste performante se dezvolta inca din fradega pruncie, motiv pentru care este cofondator al proiectului Copil Prosper, proiect care isi propune sa sporeasca calitatea educatiei financiare pe care o primesc copiii.

Dr. Mihaela Stroe este doctor in sociologie, expert in comunicare nonverbala, reprezentantul pentru Romania si Europa al lui Joe Navarro, fondatorul diviziei de Analiza Comportamentala din cadrul FBI, business coach, speaker motivational si antreprenor.

Mihaela este pasionata de voluntariat si activeaza in doua ONG-uri: Junior Chamber International Romania (unde a detinut functia de Presedinte National pentru anul 2011) si SOS Satele Copiilor.

Click pe link-ul de mai jos pentru mai multe detalii despre cum te poti inregistra si tu la webinar:

http://copilprosper.ro/webinarii-pentru-parinti/

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.