UPDATE: Directorul APIA Satu Mare prins în flagrant luând mită

viorel-pintea

UPDATE: Directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Dorel Gheorghe Benu, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX că nu are dreptul să îl suspende pe Viorel Pintea după reţinerea acestuia, ci trebuie să aştepte să vadă dacă acesta va fi arestat sau nu.

„Trebuie să aştept să treacă cele 24 de ore de la reţinere şi, dacă va fi arestat pe 29 de zile, voi dispune suspendarea lui Viorel Pintea. Nu am dreptul să îl suspend în urma reţinerii pentru că, după 24 de ore, ar putea fi eliberat. Această acţiune de reţinere a lui Viorel Pintea de către DNA afectează, normal, instituţia noastră”, a spus Benu.

Potrivit acestuia, Viorel Pintea a avut mai multe probleme, fiind subiectul unor controale desfăşurate de conducerea centrală a APIA.

„Domnul Pintea e director la APIA dintre cei vechi, din anul 2006. Am mai avut probleme cu dânsul, are două dosare la comisia de disciplină pe subiectul unor rapoarte de control. Avem în derulare două acţiuni de control care îl privesc”, a afirmat Benu.

 

Directorul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura Satu Mare Viorel Pintea a fost prins în flagrant, ieri 24 noiembrie, în timp ce accepta mită. Pintea a primit de la un fermier suma de 3000 de euro pentru a dispune neînceperea unor controale la activitățile agricole ale acestuia după ce în anul 2012 mai primise 2500 de euro și 3000 de lei de la aceeași persoană. În acest moment Pintea se află în arestul poliţiei Satu Mare.

Știrea a fost confirmată oficial de un comunicat de presă emis de DNA pe care vi-l redăm integral:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea efectuează acte de urmărire penală faţă de inculpatul PINTEA VIOREL, director la AGENŢIA DE PLĂŢI ŞI INTERVENŢIE PENTRU AGRICULTURĂ (APIA) Satu Mare, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită în formă continuată.

Din ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori au rezultat următoarele:
În cursul lunilor martie și mai 2012, inculpatul Pintea Viorel, în calitate de director la APIA Satu Mare, a pretins unui denunțător (fermier) suma de 2.500 euro, respectiv 5.000 euro, pentru a nu dispune controale în legătură cu activitățile agricole desfășurate de acesta, respectiv la culturile de viţă de vie pe care fermierul le deţinea în judeţul Satu Mare şi pentru care a accesat fonduri europene substanţiale.
Din totalul sumelor pretinse, în perioada anterior menționată, inculpatul Pintea Viorel a primit de la denunțător 2.500 euro și 3.000 lei.
Separat de sumele deja menționate, în dimineaţa zilei de 22 noiembrie 2013, inculpatul Pintea Viorel a pretins de la denunţător suma de 3.000 euro pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu, constând în nedispunerea unor controale la activităţile agricole ale denunţătorului, al căror rezultat risca să atragă o răspundere administrativă.
În după-amiaza zilei de 24 noiembrie 2013, inculpatul Pintea Viorel a primit de la denunțător suma de 3.000 euro pe care o pretinsese, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante.
Inculpatului Pintea Viorel i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.

La data de 24 noiembrie 2013, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea inculpatului Pintea Viorel pe o perioadă de 24 de ore, urmând a fi prezentat, la data de 25 noiembrie 2013, la Tribunalul Satu Mare cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

La instrumentarea cauzei, procurorii au colaborat cu ofițerii din cadrul Direcției Generale Anticorupție (DGA) și au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informații.”

7 Comentarii la "UPDATE: Directorul APIA Satu Mare prins în flagrant luând mită"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.