Ce noutăţi legislative au apărut referitor la legea uceniciei

AJOFM-satu-mare
Legea uceniciei a fost tema conferinţei de presă organizate azi, 20 noiembrie la sediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Satu Mare. Ucenicia la locul de muncă este reglementată de Legea 279/2005, republicată. La întâlnirea cu jurnaliştii au participat directorul executiv al instituţiei, Marcel Maruşca, respectiv directorul adjunct, Simona Derşidan.

Potrivit noilor prevederi legale, ucenicia la locul de muncă se adresează persoanelor cu vârsta de peste 16 ani şi care doresc să înveţe o meserie. Ucenicul va încheia un contract pe perioadă determinată, document a cărui durată se stabilişte în funcţie de nivelul de calificare pentru care urmează să se pregătească ucenicul respectiv. Astfel, pentru dobândirea de competenţe corespunzătoare „nivelului 1” de pregătire ucenicul va încheia contractul pe 12 luni, pentru „nivelul 2” pe 24 de luni iar pentru „nivelul 3” pe 36 de luni. Totodată, salariul de bază lunar stabilit în contractul de ucenicie trebuie să fie cel puţin egal cu salariul de bază minim pe ţară pentru un program de 8 ore pe zi. Angajatorul care încheie un contract de ucenicie pe perioada derulării acestuia, poate solicita şi beneficia la cerere de 60% din valoarea indicatorului de referinţă al asigurărilor pentru şomaj prevăzută în Legea 79/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.

În a doua parte a conferinţei de presă Simona Derşidan a trecut în revistă statistica cu privire la numărul de şomeri înregistraţi la nivelul instituţiei pe care o reprezintă. Potrivit evidenţelor AJOFM Satu Mare, la data de 31 octombrie rata şomajului în judeţ era de 4,3%. Până la aceeaşi dată, la nivelul instituţiei au fost înregistrate un număr de 12.922 de persoane din care 2.144 sunt şomeri indemnizaţi iar restul de 10.778, neindemnizaţi. Totodată, în primele zece luni al anului în curs (2013) au fost angajate prin intermediul AJOFM Satu Mare un număr de 2.886 de şomeri.

În ceea ce priveşte cursurile de specialitate iniţiate de AJOFM, în acest an au fost calificate un număr de 652 de persoane. Derşidat spune că, pentru anul 2014 instituţia îşi propune să califice 574 de persoane în 22 de meserii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.