După 1 ianuarie România va avea printre cele mai mari preţuri la motorină din UE

pompa-benzina

Preţul mediu al carburanţilor vânduţi pe piaţa românească, este, în acest moment, de 1,20 euro pentru un litru de benzină de 95 şi 1,28 euro pentru un litru de motorină. La actualele niveluri, România are cel mai mic preţ la benzină din toate statele membre ale Comisiei Europene şi al treilea cel mai mic preţ la motorină, după Letonia şi Luxemburg, potrivit ultimelor date ale Oil Bulletin, serviciul de statistică al Comisiei Europene.

Accizele la carburanţi vor creşte, de la 1 ianuarie 2014, şi dacă luăm în calcul şi efectul aplicării TVA la noile accize, vom avea o creştere a preţurilor la benzină şi motorină de circa 9 cenţi pe litru. Care va fi efectul în clasamentul european, dacă se iau în calcul actualele preţuri şi niveluri de taxare?

Benzina de 95 va costa 1,29 euro pe litru, nivel la care nu va mai fi cea mai ieftină din Europa. Cele mai mici preţuri vor fi cele din Polonia, Luxemburg şi Estonia.

Când vine vorba despre motorină, situaţia va fi şi mai rea. Preţul mediu va fi de aproximativ 1,37 euro pe litru. Va fi mai ieftin în Spania, Slovenia, Slovacia, Portugalia, Polonia, Malta, Luxemburg, Lituania, Letonia, Italia, Irlanda, Franţa, Estonia, Cehia, Croaţia, Bulgaria şi Austria.

Citeste articolul complet pe economica.net

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.