Specialist în vinuri, distins cu titlul de „Cetăţean de onoare” al municipiului Carei

carei-vin
Castelul Károlyi din Carei a găzduit azi, 16 noiembrie un dublu eveniment cultural. Este vorba despre acordarea titlului de „Cetăţean de onoare” al municipiului Carei conferenţiarului dr. ing. Csavossy Gyorgy de către primarul (din Carei) Eugen Kovacs, şi lansarea primului dicţionar enologic descriptiv român-maghiar şi maghiar-român, scris de inginerul Komáromi József.
La aceste evenimente au participat autorităţi locale şi judeţene, peste 100 de persoane, producători locali şi autohtoni de vin, enologi, etc. În cadrul acestui şir de evenimente Ansamblurile „Rekettye” şi „Ceatăra” au susţinut câteva momente artistice inedite.

Csavossy Gyorgy s-a născut la Timişoara într-o familie de agricultori. După terminarea studiilor elementare şi liceale a absolvit în anul 1945 Şcoala Superioară de Polithenică din Timişoara, şi Facultatea de agronomie din Cluj în anul 1949, obţinând titlul de inginer agronom. În anul 1993 dobândeşte titlul de doctor în ştiinţele agricole, ce i s-a acordat de către Facultatea de Horticultură din cadrul Universităţii Agricole din Iaşi.

Profesia de bază practicată de Csavossy Gyorgy a fost cea de profesor de specialitate viti-vinicolă în cadrul a mai multe şcoli, ca de exemplu: Şcoala Profesională Viticolă Diosig (Bihor), Şcoala Medie Tehnică Agricolă Ciumbrud-Aiud, Liceul Horticol Aiud, profesor universitar la Facultatea de Horticultură din cadrul Institutului de Agronomie Cluj (Catedra de vinificaţie), profesor universitar la Facultatea de Horticultură şi Industria Alimentară din Budapesta, secţia detaşată la Miercurea Nirajului între anii 1995-2006. Între anii 2005-2007 activează ca profesor universitar la Universitatea „Sapientia”.

Este autor de tratate de viticultură şi vinificaţie şi în tematica de filozofia vinului. Între 1957-2000, a editat tratate de valoare ştiinţifică deosebită, din care cel puţin zece la număr au servit şi servesc şi în prezent la pregătirea şi perfecţionarea specialiştilor.

 

Un Comentariu la "Specialist în vinuri, distins cu titlul de „Cetăţean de onoare” al municipiului Carei"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.