Dr. Laura Bota: “În orice ţară civilizată baza e sistemul sanitar, la noi e pe cale de dispariţie !!!”

Laura-Bota
“În România medicina preventivă este inexistentă”. Afirmaţia îi aparţine preşedintelui Partidului Mişcarea Populară (PMP) Satu Mare, dr. Laura Bota care a făcut o radiografie a sistemului sanitar subliniind o parte din aspectele negative ale acestuia.

În continuare vă prezentăm poziţia liderului PMP Satu Mare redat în rândurile unui comunicat de presă remis redacţiei noastre azi, 17 noiembrie:

“În mediul rural, singurele instrumente din cabinetele medicale sunt un tensiometru şi un stetoscop.
Avem o ţară pentru care ne invidiază o lume întreagă – localităţi ascunse într-un decor de vis, zone în care civilizaţia pătrunde greoi.
Dar în aceleaşi locuri găsim milioane de români pentru care medicina de familie nu înseamnă nimic. În România medicina preventivă este inexistentă, oamenii află prea târziu că sunt bolnavi.
Relaţia dintre doctor şi pacient se desfăşoară … mai mult pe hârtie, în facturile pe care medicii de familie le trimit lunar Casei de Asigurări. Oameni simpli de la ţară sunt amânaţi cu săptămânile prin diverse tertipuri.
Voluntariatul e o minciună sfruntată, pe care în sute de sate şi comune bătrânii o aud de ani buni. Plâng ca nişte copii când îi întrebi cum se tratează de capul lor, fără medic.
Pentru medicina primară, statul alocă în fiecare an aproape 1,2 miliarde de lei. 300 de milioane de euro, care nu se regăsesc în serviciile medicale. La ţară, oamenii mor aşteptând să fie ajutaţi. Copiii merg zeci de kilometri pentru un simplu vaccin.
Acolo unde oamenii pierd contactul cu medicul lor, spitalele devin nişte uriaşe dispensare. Potrivit estimărilor, spitalizările excesive produc anual la nivel naţional o pagubă de peste 300 de milioane de euro în bugetul sănătăţii.
Avem şi doctori de familie care vor să îşi facă meseria corect, să aibă cu adevărat grijă de pacienţii lor. Dar nu sunt încurajaţi. În acest fel interesul medicilor pentru a profesa în mediul rural nu există iar medicina teritorială va dispărea.

Secretar regional PMP
Preşedinte PMP Satu Mare
Dr. Laura Diana BOTA”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.