Sute de sătmăreni la „Parada Lampioanelor”, organizată în cinstea Sfântului Martin (galerie foto)

parada-sf-martin1parada-sf-martin2parada-sf-martin3 parada-sf-martin4 parada-sf-martin5
Sute de sătmăreni l-au celebrat azi, 14 noiembrie pe Sfântul Martin participând la „Parada Lampioanelor”, un eveniment devenit deja tradiţie în oraşul nostru. În acest an „Lantern Fest” (Parada Lampionelor) a ajuns la cea de-a XII-a ediţie.

Convoiul alcătuit din sute de copii şi adulţi purtând lampioane în mâini, în frunte cu fanfara reunită ai artiştilor din Foieni, Urziceni şi Ciumeşti a pornit din faţa Catedralei Romano-Catolice după care a făcut înconjurul parcului din Piaţa Libertăţii şi s-a îndreptat spre Biserica „Calvaria” situată în vecinătatea Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”. Aici, participanţii au putut urmării legenda Sfântului Martin povestită de către preoţii lăcaşului de cult.

Lampionele purtate de participanţii la paradă simbolizează buna-credinţă şi smerenia de care sfântul a dat dovadă de-a lungul vieţii. Sărbătoarea Sfântului Martin a fost adusă pe meleagurile sătmărene de către coloniştii şvabi însă, în ultimii ani aceasta a câştigat teren şi în rândul românilor şi maghiarilor din Satu Mare datorită în primul rând spectaculozităţii acestei parade.

Sfântul Martin este cunoscut ca un protector al săracilor. Acesta a fost general în armata romană, dar în cele din urmă s-a alăturat creştinilor. Legenda spune că într-o zi de iarnă geroasă a renunţat la pelerina sa pe care a dăruit-o unui cerşetor salvându-l pe acesta de la îngheţ. Se povesteşte că în noaptea următoare i-a apărut în vis Iisus Hristos spunându-i că El a fost acel cerşetor pe care Martin l-a salvat dăruindu-i pelerina sa. În urma acestui vis, Martin s-a creştinat s-a călugărit iar ulterior a devenit episcop de Tours.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.