Cardinalul Lucian Mureşan îi cere premierului României să exprime public poziţia Guvernului cu privire la scandalul de la Bixad

cardinal_lucian_muresan

Arhiepiscopul Major al Bisericii Greco-Catolice din România, cardinalul Lucian Mureşan i-a adresat miercuri, 13 noiembrie o scrisoare prim-ministrului Victor Ponta în care îi solicită să exprime public poziţia Guvernului faţă de implicarea instituţiilor în ceea ce priveşte oprirea executării hotărârii judecătoreşti definitive şi irevocabile de retrocedare Bisericii Greco-Catolice a mănăstirii din Bixad.

Totodată, reprezentantul Bisericii Greco-Catolice îi cere premierului să condamne public, în numele Guvernului “actele de agresiune şi incitare la ură interconfesională împotriva reprezentanţilor Bisericii Greco-Catolice prezenţi […] la Bixad”.

În continuare vă prezentăm textul integral al scrisorii adresate de cardinalul Lucian, primului ministru, Victor Ponta:

Nr. 979/13

Domniei Sale,

Domnului Victor Ponta

Prim-Ministru al României

Blaj, 13 noiembrie 2013

Stimate Domnule Prim-Ministru,

Retrocedarea Mănăstirii Greco-Catolice din Bixad trebuia să aibă loc pe data de 7 noiembrie însă, din cauza acţiunii coordonate a mai multor instituţii aflate în subordinea dumneavoastră, punerea în executare a hotărârii judecătoreşti nu a putut fi dusă la bun sfârşit.

Astfel, pe data de 1 noiembrie, la Prefectura Satu Mare s-a organizat o întâlnire între reprezentanţii mai multor instituţii unde s-a discutat cazul Mănăstirii Bixad, iar aceşti oficiali au hotărât, peste decizia definitivă şi irevocabilă a justiţiei, ca hotărârea judecătorească de retrocedare efectivă a Mănăstirii către partea greco-catolică se va pune în aplicare numai “partial”.

Domnul Mircea Govor, preşedintele PSD Satu Mare şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare, a fost citat în presă spunând cu această ocazie despre retrocedarea Mănăstirii Greco-Catolice din Bixad următoarele: “Este un abuz! Patrimoniul revendicat de greco-catolici şi retrocedat în baza unei sentinţe judecătoreşti, este al Consiliului Judeţean. Am cerut în această dimineaţă suspendarea executării silite şi vom cere să fim parte în proces. Noi nu am fost chemaţi niciodată în instanţă, deşi suntem proprietarii de drept”.

Ulterior, în urma celor discutate şi hotărâte la Prefectură, Consiliul Judeţean Satu Mare a dat în judecată Episcopia Greco-Catolică de Maramureş, solicitând sistarea executării, cu toate că în cauză nu era vorba despre nici o proprietate care ar fi a Consiliului Judeţean şi trebuia retrocedată.

Mănăstirea din Bixad a fost greco-catolică de la început, iar în 1948 a fost confiscată de comunişti şi trecută în posesia Statului. Imobilele care trebuiau executate nu sunt în proprietatea Statului, ci a Episcopiei Greco-Catolice de Maramureş, care de ani de zile nu poate intra în posesia lor. Aceste imobile sunt ajutate să se degradeze pe zi ce trece cu scopul clar de a şterge urmele că Mănăstirea de la Bixad a fost greco-catolică.

Pe 7 noiembrie, ziua când trebuia să se pună în executare hotărârea judecătorească de retrocedare a Mănăstirii Greco-Catolice din Bixad, reprezentanţii Bisericii Ortodoxe s-au organizat pentru a se opune şi opri punerea ei în aplicare.

Pe toată durata încercării de punere în executare a acestei hotărâri, călugării greco-catolici prezenţi acolo pentru a intra în mănăstire au fost scuipaţi, huiduiţi, agresaţi, insultaţi şi ameninţaţi cu moartea doar pentru vina că au mers să îşi ia înapoi bunul confiscat de comunişti.

Grupul organizat de reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe care s-au opus executării au strigat în repetate rânduri: “Afară, catolicii din ţară”.

Modul în care instituţiile din subordinea Dumneavoastră au facilitat şi gestionat situaţia de la Bixad arată că în România nu se respectă dreptul de proprietate, libertatea religioasă şi hotărârile judecătoreşti atunci când vine vorba despre greco-catolici.

Această atitudine discriminatorie a Guvernului este îngrijorătoare pentru statul de drept şi bună convieţuire dintre credincioşii diferitelor confesiuni, cu atât mai mult cu cât inclusiv Domnul Victor Opaschi, Secretar de Stat pentru Culte – instituţie aflată în subordinea Dumneavoastră directă – a afirmat într-un interviu că retrocedarea proprietăţilor greco-catolice nu se poate face “prevalându-te doar de dreptul de proprietate”.

Rolul principal al Guvernului este să aplice legea în mod egal pentru toată lumea, lucru care la Bixad nu s-a întâmplat.

Atitudinea părtinitoare a persoanelor din subordinea Dumneavoastră a creat la Bixad o situaţie care putea degenera într-un conflict interconfesional în care oameni nevinovaţi să cadă victime.

Respectuos Vă solicit să exprimaţi public poziţia Guvernului faţă de implicarea instituţiilor din subordinea Dumneavoastră în oprirea executării unei hotărâri judecătoreşti şi să condamnaţi public, în numele Guvernului, actele de agresiune şi incitare la ură interconfesională împotriva reprezentanţilor Bisericii Greco-Catolice prezenţi joi la Bixad”.

7 Comentarii la "Cardinalul Lucian Mureşan îi cere premierului României să exprime public poziţia Guvernului cu privire la scandalul de la Bixad"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.