De vorbă cu Paul Marc, noul preşedinte al Consiliului Judeţean al Elevilor

Paul-Marc
Reporter: Înainte de a vorbi despre proiectele tale în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean al Elevilor (CJE) Satu Mare, te rog să ne spui câteva cuvinte despre tine. Cine este Paul Marc?
Paul Marc: Sunt elev în clasa a XI-a G, profil ştiinţe sociale, la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Satu Mare. Am terminat Şcoala Generală „Mircea Eliade”, unde am reuşit să acumulez multă informaţie benefică pentru ceea ce urma să fac la liceu.
R.: Cât de greu e să duci o bătălie electorală (deoarece despre asta este vorba) pentru a convinge elevii, alegătorii tăi, că eşti cel mai bun pentru funcţia de preşedinte al CJE?
P.M.: Nu este dificil, deoarece ideile pe care le aduc eu pentru a convinge sunt bine argumentate şi dorinţa mea de a fi vocea colegilor mei, face ca totul să fie mai uşor.
R.: Care sunt obiectivele tale în calitate de preşedinte nou ales al CJE?
P.M.: Obiectivele mele din perspectiva funcţiei de preşedinte al Consiliului Judeţean al Elevilor sunt: formarea membrilor consiliului elevilor, deoarece în acest mandat am prilejul de a lucra cu elevi noi, care au un mare potenţial şi care trebuie formaţi pentru ca în viitor CJE Satu Mare să aibă continuitate; creşterea reprezentativităţii la nivel judeţean, astfel în cât în momentul în care există o acţiune pentru elevi şi tineri, Consiliul Judeţean al Elevilor să fie consultat, iar structura noastră să devină un punct strategic pentru autorităţi în momentul în care tinerii, elevii trebuie să fie reprezentaţi; adoptarea unui statut al elevului, care să prevadă atât drepturile elevilor, cât şi obligaţiile lor şi nu în ultimul rând doresc să organizăm două proiecte majore, adică Conferinţa Consiliului Regional al Elevilor Nord-Vest şi Gala Consiliului Judeţean al Elevilor Satu Mare.
R.: Care sunt în opinia ta, cele mai acute probleme cu care se confruntă elevii sătmăreni?
P.M.: În opinia mea cele mai acute probleme cu care se confruntă elevii sătmăreni ar fi nedecontarea abonamentelor de transport, pentru cei care fac naveta, materiale didactice insuficiente pentru cei din mediul rural, lipsa infrastructurii necesare desfăşurării actului educativ, cum ar fi băi moderne, săli de clasă amenajate şi săli de sport moderne.Toate aceste probleme nu le găsim doar în judeţul Satu Mare ci şi la nivel naţional.
R.: … dar sistemul educaţional românesc?
P.M.: În primul rând, cea mai acută problemă a sistemul educaţional românesc este subfinanţarea, nu primim decât o mică parte din PIB, de aceea Consiliul Naţional al Elevilor şi ANOSR au demarat o campanie intitulată „6 pentru EDUCAŢIE” care presupune iniţierea unor greve şi proteste la nivel naţional pentru a trage un semnal, că sistemul educaţional din România nu mai poate să continue să dea elevi bine pregătiţi dacă nu se investeşte cât este nevoie. Uitaţi ce salarii au profesorii, salarii care nu atrag studenţii bine pregătiţi să predea elevilor, ei fiind nevoiţi să plece în alte domenii sau în străinătate, uitaţi-vă cum arată foarte multe şcoli din România, fără băi moderne, cu băi afară şi fără apă curentă, dar şi fără materiale didactice sau spaţii moderne de desfăşurare a actului educaţional. Acestea sunt doar câteva probleme ale sistemului educaţional românesc şi cred că este timpul să facem ceva, ca viitoarele generaţii să nu mai fie nevoite să fie educate de acest sistem educaţional subfinanţat.
R.: Care sunt schimbările pe care le-ai face dacă ai fi în locul ministrului Educaţiei?
P.M.: Ar fi foarte multe schimbări pe care le-aş face dacă aş fi în locul ministrului Educaţiei. Cele mai punctuale schimbări ar fi modificarea curriculum-ului școlar, structura subiectelor de la bac şi încurajarea studiului transdisciplinar, cât şi a studiului în şcolile tehnologice.

R.: Care sunt hobby-urile tale?
P.M.: Hobby-urile mele sunt dezbaterile, pictura şi teatrul. Dezbaterile le-am descoperit în primul an de liceu, când m-am înscris în Clubul de Dezbateri, Oratorie şi Retorică “SOCRATE CNME”, unde am întâlnit colegi deschişi spre cunoaştere şi dezvoltare din punct de vedere al discursurilor publice. Pictura şi teatrul le-am întâlnit în şcoala generală, unde am reuşit să am şi câteva rezultate importante. Cele mai relevante rezultate au fost, un turneu de teatru inter-judeţean şi premiul I la Concursul de desen dedicat Zilei de “1 Decembrie – Ziua Naţională a României”. Mă ocup de aceste hobby-uri în momentele în care am timp liber şi simt nevoia de a mă exprima din punct de vedere artistic.
R.: Planuri de viitor?
P.M.: Ca planuri de viitor îmi propun să intru la Facultatea de Ştiinţe Politice de la UBB Cluj-Napoca sau la Facultatea de comunicare şi relaţii publice de la Universitatea din Bucureşti. Nu pot să spun că nu mă gândesc la un viitor politic, însă acum eu, prin funcţia pe care îl am ca şi preşedinte al CJE Satu Mare, sunt apolitic şi îmi doresc ca în mandatul meu să nu fiu nevoit să fiu pus în ipostaza în care nu voi primi finanţare deoarece nu susţin anumite partide.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.