Cele 13 legi ale banilor si prosperitatii

eusebiu-burcas

Prosperitatea este o dorinta unanima. Fiecare dintre noi o cautam chiar daca nu o putem defini.

Ce inseamna prosperitatea pentru fiecare dintre noi?

Cautand acest raspuns eu am dat peste volumele lui Catherine Ponder care a descoperit un set de reguli simple si clare pentru o viata prospera.

Dupa cum ma cunoasteti majoritatea dintre voi sunt un tip pragmatic si orientat spre rezultate. In urma cu cativa ani nu as fi citit asemenea carti nici sa ma fi platit cineva. Dupa ce le-am citit insa am taria sa recunosc cat am fost de ignorant…spor la lectura!

Legea fundamentala. Daruieste pentru a primi.

Oamenii cu adevarat bogati sunt in deplina rezonanta cu aceasta lege. In primul rand ofera apoi asteapta sa primeasca, cat ofera cel putin atat primesc. Nu am fost multa vreme adeptul acestei legi. Am incercat din rasputeri sa demonstrez ca “se poate si altfel”. Acum sunt impresionat de forta si prezenta universala a acestei legi. In natura aceasta lege o intalnim ca si “legea recoltei”. Poti culege doar daca ai semanat. Ordinea fireasca a lucrurilor este aceasta. Intai dai si apoi primesti.

 Legea nr. 1. Legea vidului

Legea vidului, cunoscuta in alte documente ca si legea vacuumului. Spatiul de lucru al prosperitatii este infinit, cu toate acestea pentru a primi trebuie sa te debarsezi de “vechituri”. Cum functioneaza? Extrem de simplu. Daca vrei sa primesti un lucru nou mai intai scapa de cele vechi (poate folosesti aici legea fundamentala si le daruiesti) si apoi vei dobadi si lucrul nou pe care ti-l doresti. Altfel nu functioneaza pentru aca lucrul cel nou nu are unde sa apara cand viata ta, debaraua ta, dulapurile tale sunt pline de “vechituri” de care tu nu te poti desparti.

Legea nr. 2. Legea creativitatii

A fi creativ, adica a genera solutii este una din abilitatile esentiale pentru a atinge succesul in orice domeniu. Aceasta lege functioneaza si in domeniul prosperitatii. Pentru a ajunge la prosperitate ai nevoie de un plan. Nu este suficient sa iti doresti, trebuie sa raspunzi si la intrebarea: CUM? Toti cei care isi realizeaza visele, indiferent de domeniu au depasit obstacolele prin actiune planificata. Actiuni zilnice, saptamanale, lunare, anuale. Daca ceva nu functioneaza in planul tau fii creativ si gaseste alt drum.

Legea nr.3. Legea imaginatiei

Puterea imaginatiei este infinita. Nimic din ce a realizat omenirea pana azi nu ar fi fost posibil fara ca cineva sa imagineze mai intai aceste realizari. Da drumul imaginatiei tale. Las-o sa zboare si incepe cu gandul la final, cum spune Stephen Covey. Un ingredient de baza atunci cand folosesti aceasta lege este sa imaginezi fara egoism. Este esential sa iti imaginezi beneficii pentru cat mai multi oameni, atunci legea imaginatiei va functiona la maxim. Ceea ce gandesti aceea vei obtine. Incotro este indreptata privirea ta intr-acolo te vor duce pasii tai.

Legea nr.4. Legea comenzii

Nu uita sa ceri! Este una din legile cele mai greu de aplicat corect. Insa si aceasta ca si toate celelalte este omniprezenta. Copilul care nu plange nu primeste de mancare. Daca iti doresti ceva si ti-ai imaginat exact ce anume doresti, incepe sa ceri. Ai grija la cuvintele tale pentru ca sunt expresia gandurilor tale. Daca afirmatiile tale sunt negative asta vei primi. Cand vrei mancare spui: VREAU MANCARE!

Daca spui: “Nu vreau sa mai fiu flamand”. Ce vei obtine? Nimic. Sau daca spui: “Niciodata nu imi ajung banii”. Ce crezi ca vei dobandi? Legea comenzii functioneaza prin afirmatii, iar afirmatiile tale determina ceea ce primesti in schimb.

 Legea nr. 5. Legea abundentei (sporirii)

Exista doua atitudini majore pe care le poti adopta cand vine vorba despre bani. O atitudine a cresterii si a abundentei sau o atitudine a saraciei si a descresterii. Se spune ca oamenii saraci folosesc doar doua dintre operatiile aritmetice de baza, scaderea si impartirea pe cand oamenii bogati stiu si le folosesc si pe celelalte doua adunarea si inmultirea.

Legea nr.6. Legea atitudinii

Aceasta lege este continuarea fireasca a legii anterioare, legea abundentei. Atitudinea pe care o ai fata de bani se reflecta in tot ceea ce gandesti si spui despre bani. Daca condamni bogatii si bogatia, daca risipesti banii pe lucruri fara importanta, daca nu ai ordine in gestionarea banilor personali, banii nu se vor simti bine in compania ta si vor pleca in alta parte. In schimb atunci cand ai respect fata de bani si incerci sa intelegi, fara a judeca, modul in care oameni normali din jurul tau devin prosperi si chiar bogati vei avea doar de castigat. In concluzie scoate invidia si judecatile personale din arsenalul tau personal.

Legea nr. 7. Legea antica a prosperitatii

Aceasta lege este poate cea mai controversata si mai discutata dintre toate legile prosperitatii. Este legea zeciuielii sau a celor 10%. Am negat-o si am blamat-o si eu personal o foarte buna perioada din viata mea, in special atunci cand eram foarte tanar. Dupa ce am inteles cum functioneaza si mai ales ca functioneaza, am respectat-o neconditionat si rezultatele sunt extraordinare. Plateste-ti partenerul de afaceri! Cine este acesta?  Partenerul tau in orice afacere este universul. Nu vreau sa indrept discutia asta catre o religie sau alta, legea este omniprezenta si se refera la orice religie, la atei sau la antitei.

Legea nr.8. Legea iubirii si bunavointei

Catherine Ponder spune ca “nu conteaza cate legi ale prosperitatii cunosti daca nu esti in stare sa traiesti in iubire si armonie cu ceilalti”. Toti oamenii cu adevarat bogati si prosperi pe care i-am cunoscut sunt binevoitori si isi iubesc semenii. Nu te poti bucura cu adevat de prosperitate imprastiind in jurul tau iubire si reavointa, este impotriva legilor nescrise ale naturii. Toti oamenii de afaceri cu adevarat prosperi au ajuns la prosperitate pentru ca s-au gandit in primul rand la oameni si la cum pot sa le faca viata mai buna.

 Legea nr.9. Legea rugaciunii

Toti oamenii se roaga intr-o forma sau alta. Unii se roaga cand joaca la loto, altii cand se uita la meci, majoritatea se roaga cand au examene sau necazuri de trecut. Cu siguranta foarte multa lume se roaga pentru bani si prosperitate. La fel ca si legea comenzii, legea rugaciunii functioneaza atunci cand este folosita corect. Sunt diferite forme de rugaciune si ele au evoluat de-a lungul timpului in functie de spiritualitatea indivizilor. O forma din ce in ce mai explorata de rugaciune este meditatia. Oricum, indiferent de forma ei exista suficiente dovezi ca rugaciunea este unul din pilonii prosperitati.

 Legea nr. 10. Legea increderii in sine

Pentru a fi prosperi oamenii trebuie sa aiba incredere in ei insisi, in talentele si capacitatea lor de a se dezvolta. Atunci cand suntem prunci, in primele luni de viata, invatam zilnic ceva care ne tine in evolutie. De ce ne oprim din aceasta evolutie la maturitate? Credem ca le stim pe toate sau ne-am pierdut increderea in noi datorita esecurilor pe care le-am trait? Toti oamenii de succes au crezut si cred in capacitatea lor de a avea succes, indiferent de domeniul in care au excelat. Daca te inconjori de oameni care au incredere in ei, vei observa automat cum nivelul tau de incredere in tine creste.

Legea nr. 11. Legea farmecului

De buna seama veti zambi cand voi afirma ce exista o mare legatura intre farmec si prosperitate. Pentru ca in intregul concept al farmecului esenta generata, in exterior, din interior, este armonia. Armonia atrage prosperitatea. A nu se confunda insa farmecul personal cu frumusetea. Intalnim adesea oameni care au un farmec personal anume chiar daca nu ar putea participa niciodata la un concurs de frumusete. Pe de alta parte farmecul genereaza amabilitate si aprecieri la adresa celor din jur. Contrar a ceea ce se crede de obicei farmecul personal nu are varsta. Mi-a fost dat sa cunosc oameni fermecatori cu varste si de 13 ani si de 87 de ani. In concluzie oamenii care au farmec vor avea mai multi bani si vor gasi calea spre prosperitate.

 Legea nr.12. Legea perseverentei

Calvin Coolidge, fost presedinte american spunea “Nimic in aceasta lume nu poate inlocui perseverenta. Nici talentul; nimic nu e mai raspandit decat oamenii talentati care nu au succes. Nici educatia; lumea este plina de esuati instruiti. Doar persistenta si hotararea sunt atotputernice. Sloganul “mergi inainte” a rezolvat si va rezolva toate problemele rasei umane”

Perseverenta si cadenta (ritmicitatea) sunt ingredientele care fac imposibilul sa devina posibil.

Acest post este recenzia celor doua volume cu titlul “Legile Dinamice ale Prosperitatii” scrise de Catherine Ponder in anul …1962. Puteti realiza fiecare dintre voi cat de actuale sunt aceste legi azi, dupa 50 de ani de la publicarea lor.

Vă aștept la seminariile gratuite ”Cele 8 decizii care îți marchează viața financiară” să discutăm mai multe despre bani, rolul și importanța acestora în bunăstarea unei familii. Vom dezbate sursele de venit si modalitățile de diversificare ale acestora, rolul planificării financiare în familie și importanța deciziilor corecte din punct de vedere financiar.

Seminar Gratuit ”Cele 8 decizii care îți marcheaza viața financiară”

Satu Mare, Restaurant Paloma (Bdul Lalelelor, Nr 1)

19 noiembrie, incepand cu ora 17:30

Mai multe informații și înscrieri pe http://www.burcash.ro/evenimente

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.