Patru sătmăreni au idei pentru „Ţara lui Andrei”

Idei
234 de proiecte dintre care patru depuse de sătmăreni au fost înscrise în competiţia „Idei din Ţara lui Andrei”, un concurs finanţat de Petrom. Cel mai bine plasat sătmărean în urma voturilor înregistrate este Cătălin Petran care a depus un proiect cu privire la înfiinţarea unui cabinet de recuperare medicală în Negreşti-Oaş.

“Comunitatea din oraşul Negreşti-Oaş, Satu Mare, are nevoie de un cabinet de recuperare medicală care să ofere tratamente specifice, de recuperare, persoanelor cu dizabilităţi neurologice sau locomotorii, celor care beneficiază de subvenţii de boală sau invaliditate, celor care au suferit accidente, indiferent de vârstă, sex, statut social sau venituri. Motivaţia principală de a deschide acest cabinet este acela de a oferi şanse egale oricărui membru din comunitate care are nevoie de tratament de recuperare pentru a duce o viaţă cât mai aproape de normalitate”, arată Cătălin Petran în descrierea proiectului. Punerea în practică a proiectul ar necesita 15.000 de euro. Ideea tânărului negreştean a strâns 998 de voturi.

Pe locul secund (dintre sătmăreni) în funcţie de voturile obţinute (462) este proiectul propus de Anita Lengyel care presupune un parteneriat între Asociaţia socială “Satul de Lut” din Pomi şi Universitatea Tehnică din Cluj “care să trimită la Atelierul de practică un număr de 60 de studenţi pentru a-şi etala cunoştinţele despre casele naturale, pentru a face diferite încercări şi teste, pentru a calcula rezistenţe la diferite materiale ecologice, construind împreună cu noi Sala de mese a viitorului Sat de Lut. Sala de mese care la finalizare va oferi locuri de muncă şi care va aduce venituri asociaţiei pentru continuarea activităţii”, se arată în descrierea proiectului. Potrivit iniţiatoarei proiectului, suma necesară pentru materializarea acestei idei este de 11.744 de euro.

Al treilea proiect (în ordinea descrescătoare a voturilor obţinute) este cel iniţiat de Aurel Răcăuţanu a cărui idee a strâns 176 de voturi. Răcăuţanu propune un program ecologic intitulat „Şcoala pentru o Românie Verde” şi se adresează şcolilor şi grădiniţelor constând în colectarea de hârtie şi PET-uri. “Cantităţile de hârtie şi pet-uri sunt preluate de parteneri ai Asociaţiei Zibo Help din orice locaţie din ţară, la un min. de 500 kg hârtie. Pe procesul verbal de predare-primire se precizează şcoala pentru care se predă cantitatea respectivă de hârtie şi/sau PET-uri. La fiecare cantitate de 2 tone de hârtie predată de o şcoală (sau terţe părţi în numele şcolii respective), Asociaţia Zibo Help virează şcolii respective câte 200 lei”, se arată în descrierea proiectului propus de Aurel Răcăuţanu. Pentru a putea fi pus în practică proiectul ar avea nevoie de o susţinere financiară de 15.000 de euro.

Al patrulea proiect vine din partea primarului comunei Tarna Mare, Monica Sobius. Proiectul intitulat “Unda verde de căldură” presupune montarea unor panouri solare în vederea încălzirii sălii de sport a Liceului Tehnologic şi a grădiniţei din localitate. Monica Sobius spune că sursele financiare necesare sustenabilităţii proiectului vor fi prevăzute în bugetul primăriei. Potrivit documentelor depuse, în vederea implementării proiectului este nevoie de suma de 14.985 de euro. Idea Monicăi Sobius a strâns 146 de voturi.
Proiectele câştigătoare vor fi anunţate în data de 8 noiembrie. Cei care doresc mai multe informaţii cu privire la sesiunea de toamnă a competiţiei sunt rugaţi să acceseze www.taraluiandrei.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.