Manăstirea din Bixad stă pe un butoi cu pulbere

Manastirea-Bixad

Punerea în executare a hotărârilor judecătoreşti ce au ca obiect retrocedarea unei părţi de teren şi construcţii din incinta actualei Mănăstiri Ortodoxe din Bixad a fost tema şedinţei de azi, 1 noiembrie ce s-a desfăşurat la Prefectură. În momentul faţă există o hotărâre definitivă şi irevocabilă de punere în posesie a Bisericii Greco-Catolice ceea ce a crează o serie de tensiuni.

La întâlnirea de azi au participat şi primarul comunei Bixad, Ioan Tătar, reprezentantul Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, Emanuil Rus (stareţul Mănăstirii Bixad), avocatul Mircea Stratulat, executorul judecătoresc Iva-Aniţaş Marian Dan, expertul tehnic Kalmar Tiberiu dar şi reprezentanţi ai Poliţiei şi Jandarmeriei. La întâlnire au fost invitaţi şi reprezentanţii Episcopiei Române Unită cu Roma Baia Mare, însă nu au participat în schimb au trimis un memoriu în care şi-au exprimat punctul de vedere, solicitând punerea în aplicare a hotărârilor judecătoreşti.

Primarul din Bixad le-a spus celor prezenţi că la momentul venirii sale la şedinţă în curtea mănăstirii erau adunaţi un număr însemnat de cetăţeni şi circa 60 de maşini care se opun executării hotărârilor judecătoreşti. Emanuil Rus, consilierul juridic Tohătan Ioan Ştefan şi avocatul Mircea Stratulat au sugerat idea amânării punerii în aplicare a hotărârilor judecătoreşti ţinând cont de faptul că pe rolul instanţelor de judecată sunt alte două cauze care sunt în strânsă legătură cu obiectul executării şi că, situaţia juridică a unor imobile din incinta mănăstirii nu este clarificată şi delimitată.

Directorul Direcţiei juridice a Consiliului Judeţean (CJ) Satu Mare, Marius Mândruţ a declarat că o parte dintre imobilele supuse executării silite sunt cuprinse în domeniul public al judeţului Satu Mare însă acesta nu a fost parte în proces, în consecinţă va înainta executorului judecătoresc documentele care atestă acest fapt pentru a se ţine cont de prevederile acestora.

Tiberiu Kalmar a subliniat faptul că, cu mijloacele tehnice de care dispune, poate identifica cu exactitate numerele topografice cuprinse în expertiza lui Ilie Cojocăraşu care a stat la baza hotărârilor judecătoreşti, iar în condiţiile în care va constata că pe suprafeţele de teren, obiect al executării, există impedimente, le va menţiona cu exactitate în procesul verbal de executare şi în aceste condiţii, după cum se observă pe schiţele transmise de către CJ şi cele care au fost anexate expertizei lui Cojocăraşu, sentinţa se va pune în aplicare doar parţial. A mai menţionat că din dispozitivul hotărârilor judecătoreşti nu rezultă, că vor fi afectate biserica şi terenul de sub biserică şi nici alte două parcele. Totodată, nu se face vorbire în aceste hotărâri de punerea în executare a clădirilor: altarul de vară, pergola, birourile, stăreţia precum şi construcţiile anexe.

Reprezentanţii Poliţiei şi Jandarmeriei au subliniat că vor acorda sprijinul pentru punerea în executare a hotărârilor în limitele competenţelor, la data şi ora la care vor fi solicitaţi de către executorul judecătoresc.

 

Un Comentariu la "Manăstirea din Bixad stă pe un butoi cu pulbere"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.