Olimpiu Moş – un erou de modă veche

olimpiu-mos
A salvat multe vieţi şi a participat la sute de intervenţii cu riscul de a-şi pune, nu odată, propria viaţă în pericol. Îşi face meseria cu atâta dăruire şi vorbeşte cu atâta pasiune despre profesia sa încât te întrebi pe bună dreptate: „De ce nu sunt toţi semenii noştri la fel?”. Licărul din ochii săi ne spune cu certitudine că trebuie să ai chemare pentru meseria pe care o faci. Olimpiu Moş, un tânăr de 27 de ani, pompier de profesie, îşi pune viaţa în pericol pentru a salva alte vieţi, pentru că simte că asta este menirea lui…

Reporter: Înainte de a vorbi despre profesia pe care aţi ales-o şi pe care o îndrăgiţi atât de mult, vă rog să ne spuneţi câteva cuvinte despre dumneavoastră. Cine este Olimpiu Moş?
Olimpiu Moş: Sunt un tânăr sătmărean de 27 de ani. Am absolvit gimnaziul la Şcoala cu clasele I-VIII „Octavian Goga” din Satu Mare şi liceul la „Unio”. Sunt licenţiat al Facultăţii de Inginerie, profil Alimentaţie publică şi agroturism iar în prezent studiez la Şcoala Postliceală de Stat, la profil asistent medical unde sunt în anul III.
R.: Este interesantă această combinaţie de studii …
O.M.: E adevărat, dar îmi place să studiez şi să cunosc cât mai multe lucruri. Şcoala de asistent medical mă va ajuta mult în profesia mea având în vedere că în timpul acţiunilor se pot ivi situaţii când trebuie să intervenim pentru a acorda prim-ajutor.
R.: După ce am trecut sumar în revistă studiile dumneavoastră vă propun să ne întoarcem, să zic aşa, la prima şi la marea dumneavoastră dragoste şi anume la profesia de pompier. De unde această pasiune pentru o meserie atât de riscantă?
O.M.: Înainte de a fi pompier am lucrat la Fabrica „Unio” unde era un Serviciu Privat pentru Situaţii de Urgenţă şi acolo am participat la mai multe concursuri. Acolo am îndrăgit această profesie. Este o meserie grea dar e profesia pe care mi-am dorit să o urmez dintotdeauna. Din 2007, de când lucrez la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Somes” Satu Mare am participat la sute de intervenţii, atât la stingerea incendiilor, la salvări de oameni şi animale cât şi la descarcerări. Cel mai mult te marchează descarcerările, deoarece acolo, mai mult ca în orice alte situaţii vezi suferinţa oamenilor dar în acele momente nu te poţi gândi decât la ceea ce faci deoarece fiecare secundă contează. Doar în acele momente îţi dai seama câtă importanţă are fiecare gest, fiecare mişcare. Pentru victime secundele se scurg extrem de greu iar noi, cei din echipa de intervenţie trebuie să acţionăm cât mai rapid posibil. Nu avem timp de pierdut. Deşi fiecare tragedie te marchează într-o oarecare măsură la faţa locului nu simţi nimic deoarece intervine adrenalina. Pe primul plan stă siguranţa victimei ce trebuie salvată cu orice preţ şi în acele secunde şi minute nu contează decât salvarea persoanei aflate în suferinţă.
R.: Vorbeaţi de intervenţii pentru salvarea animalelor. Despre ce este vorba?
O.M.: Suntem solicitaţi de o serie de oameni pentru a le salva animalele de companie, şi nu numai. Am avut cazuri de animale căzute în gropi, în fântâni,etc. Apoi avem salvările de persoane. Aşa cum v-am zis, de când lucrez la pompieri am avut sute de cazuri. Deşi este o profesie extrem de riscantă, pentru mine nu văd o altă meserie mai satisfăcătoare. Aici lucrezi cu oamenii, ajuţi persoane aflate la necaz şi eşti fericit că, cu mâna ta ai acordat un prim-ajutor. Mă simt împlinit după ce am reuşit să ajut un semen de-al nostru.
R.: Mă gândesc că fiecare membru al unui echipaj de intervenţie îşi cunoaşte foarte bine rolul în cadrul echipei …
O.M.: Nici nu se poate altfel. Fiecare echipaj, indiferent dacă vorbim de cele care intervin la stingerea incendiilor, la descarcerări sau la salvări de animale este alcătuit din 5 membri.
R.: Ce calităţi trebuie să aibă un pompier?
O.M.: E nevoie să dai dovadaă de foarte mult curaj, spirit de sacrificiu, spirit de camaraderie şi o pregătire fizică şi de specialitate bine pusă la punct.
R.: De-a lungul anilor aţi participat la o serie de concursuri profesionale. Aţi povestit despre competiţiile de pe vremea când aţi fost în cadrul Serviciului Privat pentru Situaţii de Urgenţă de la UNIO. La ce competiţii aţi participat de când sunteţi angajat al ISU?
O.M.: Anul acesta am participat la Concursul internaţional de scări unde echipa din Satu Mare a obţinut locul I. În rest am mai participat la concursuri judeţene şi regionale.
R.: Privind cu ochii pompierului, care ar putea fi soluţiile care să ducă la reducerea numărului de tragedii? Mă gândesc aici atât la incendii cât şi la accidentele de circulaţie cu persoane încarcerate.
O.M.: În ceea ce priveşte incendiile s-au făcut diferite campanii de informare a populaţiei privind expunerea la riscurile datorate improvizaţiilor, fie electrice, fie de gaz. La fel şi în cazul participanţilor la trafic. Sunt o sumedenie de reguli care trebuie respectate pentru a reduce cât mai mult evenimentele rutiere sau de orice altă natură.
R.: Cu siguranţă s-a întâmplat, însă eu vă întreb: există cazuri în care pompierul însuşi, devine victimă? Aţi întâlnit astfel de cazuri?
O.M.: Nu am întâlnit şi nici nu îmi doresc să întâlnesc.
R.: Ce le-aţi spune tinerilor care doresc să urmeze profesia de pompier?
O.M.: Aş începe prin a-i încuraja să urmeze această profesie cu încredere deplină deoarece este, după părerea mea, cea mai frumoasă profesie în slujba ţării şi a semenilor noştri.
R.: Să lăsăm profesia şi să vorbim puţin despre timpul dumneavoastră liber. Ce hobby-uri aveţi?
O.M.: Boxul thailandez pe care îl practic de patru ani de zile la KYO GYM. Am participat la trei gale la nivel naţional, una la Sfântu Gheorghe şi două la Bucureşti pe care le-am câştigat. De asemenea, timp de şase ani am făcut judo. Pe de altă parte, îmi plac treburile gospodăreşti. Fac curăţenie cu mare plăcere. Aşa am fost învăţat de mic.
R.: Ce muzică vă place?
O.M.: Nu pot specifica un gen anume, îmi place muzica de calitate de toate genurile.
R.: Ce ar mai fi de spus, în încheiere, legat de profesia pe care o urmaţi cu atâta dăruire?
O.M.: În încheiere vă spun sincer, dacă ar fi să o iau de la început tot aici m-aş întoarce, la tot ceea ce înseamna să fii pompier!

 

4 Comentarii la "Olimpiu Moş – un erou de modă veche"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.