Un sătmărean, pe lista torţionarilor regimului comunist

Babicsak Anton
Anchetorii care se află pe urmele torţionarilor dezvăluie noi date legate de istoria recentă a României. Un fost cercetător al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Mihai Burcea a publicat marţi, 22 octombrie pe www.militiasprirituală.ro o listă cu 35 de persoane care în regimul comunist au îndeplinit funcţii importante în cadrul Securităţii.

Pe lista celor 35 de ofiţeri şi generali care potrivit lui Mihai Burcea „constituiau osatura sistemului represiv comunist” se află şi Anton Babicsak, născut în comuna Micula, judeţul Satu Mare. Din informaţiile strânse de Burcea, acesta a fost locotenent colonel de penitenciare. Pentru a alcătui lista cu cei 35 de foşti ofiţeri ai Securităţii, Mihai Burcea a studiat ani la rând Arhivele Naţionale Istorice Centrale din Bucureşti, Arhiva Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Arhiva CNSAS, lucrări de specialitate, presa vremii dar şi memorialistică.

Anton Babicsak (Bobiciak) s-a născut pe 3 mai 1926 în satul Agriş, comuna Micula. În perioada în care acesta a satisfăcut serviciul militar la Centrul de Instrucţie Securitate nr. 2 Brad şi Batalionul 4 Securitate Intervenţie (15 octombrie 1948 – 4 noiembrie 1950), Babicsak a „participat la acţiunile împotriva teroriştilor din regiunea Severin”.

După liberare acesta s-a angajat ca gardian-curier la Penitenciarul din Satu Mare (1 februarie – 15 aprilie 1951) de unde, după câteva luni a fost trimis la Penitenciarul Jilava pentru a urma cursurile Şcolii de cadre profesionale/ofiţeri de penitenciare. Ulterior, după accederea în Corpul ofiţerilor militarizaţi din MAI a fost repartizat în diverse funcţii fiind pe rând: ajutor director serviciu la Penitenciarul Suceava; responsabil cu construcţiile la Colonia de muncă Chilia Veche; responsabil cu producţia şi comandant al formaţiunii 0886 Tătaru, unitate subordonată Centrului de Coordonare a Coloniilor de muncă din Delta Dunării cu sediul la Chilia Veche şi comandant al Coloniei de muncă Periprava.

Totodată, în perioada ianuarie – 27 mai 1952 comandant al Centrului de Coordonare a Coloniilor de muncă din Delta Dunării a fost locotenent major Aurel Mihalcea. Potrivit studiului publicat de Mihai Burcea, în timpul mandatului lui Babicsak „deţinuţii erau adesea torturaţi de către acesta şi cadrele din subordinea sa”. Comandantul Coloniei de muncă Periprava, sublocotenentul Babicsak (Babiciac) Antoniu, vorbea despre comportamentul fostului său superior. Documentul respectiv a fost înregistrat pe data de 30 septembrie 1953 şi se află în dosarul de cadre al acestuia. Din documentul publicat de Mihai Burcea reiese că:
„Cunosc pe Locot. Major Mihalcea Aurel de la venirea mea în Deltă (7 IV 1952): Numitul în acest timp a fost Cdt-ul Centrului de Coordonare – Chilia Veche. La venirea mea în Deltă, am fost repartizat de D-lui la Colonia MAI Tătaru, ca responsabil cu construcţiile. De la începutul activităţii mele în acea colonie, am observat atitudinile D-sului nejuste faţă de cadre cât şi faţă de deţinuţi. De multe ori când venea în control la colonie, mai ales când venea supărat de la Centru, apoi nu exista unul dintre cadre să se oprească în faţa lui, iar pe deţinuţi îi bătea fără să ştie pentru ce.”
Babicsak a fost trecut în rezervă la 31 iulie 1977 ca urmare a aplicării prevederilor Decretului Consiliului de Stat nr. 225/1977.

 

3 Comentarii la "Un sătmărean, pe lista torţionarilor regimului comunist"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.