Fortificaţiile medievale de la Crucişor, în atenţia arheologilor sătmăreni

Cetatea-Crucisor4
Arheologii Muzeului Judeţean Satu Mare vor începe în perioada imediat următoare o campanie de cercetare la “Cetatea” de la Crucişor. Din datele pe istoricii le deţin la ora actuală, fortificaţia situată la abia 6 km de Crucişor (pe Dealu’ Pintii) datează din secolele X-XI.

Şanţurile solide ale fortificaţiei de pământ sunt vizibile încă pe coama Dealului Pintii, fiind remarcate şi identificate de localnici încă de la primele descrieri păstrate ale hotarelor satului, de la începutul veacului al XIX-lea, când locul era amintit drept “Cetăţea” sau “Cetăţuie”. Mai târziu, susţin cercetătorii, fortificaţia a fost asociată cu numele eroului Pintea Viteazul.

Conducerea Muzeului Judeţean Satu Mare îşi propune pentru perioada imediat următoare o campanie de cercetare geo-magnetică a cetăţii Crucişor, precedată de o curăţare a locului, şi urmată în prima parte a anului următor (2014) de sondaje arheologice de confirmare a prospecţiunilor, care vor permite şi o datare mai exactă a fortificaţiei şi a eventualelor structuri descoperite.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.