UDMR strânge semnături pentru organizarea unui referendum privind regionalizarea

pataki-kereskeny
Conducerea UDMR Satu Mare este de părere că judeţul nostru trebuie să facă parte dintr-o regiune separată împreună cu Bihorul şi Sălajul şi nu să fie o parte componentă a Regiunii de Nord-Vest. În acest sens, începând de joi, 10 octombrie UDMR Satu Mare începe o campanie de strângere de semnături în vederea organizării unui referendum cu privire la această problemă.

În cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc azi, 9 octombrie la sediul UDMR Satu Mare, preşedintele Organizaţiei Judeţene a formaţiunii politice, senatorul Pataki Csaba respectiv preşedintele Organizaţiei Municipale, deputatul Kereskenyi Gabor au subliniat câteva din argumentele care stau, în opinia lor la baza acestui proiect de reorganizare.
În cadrul campaniei de strângere de semnături sătmărenii vor avea de răspuns la trei întrebări şi anume:

1. Sunteţi de acord ca atribuţiile de la nivel local şi judeţean să nu fie transferate, centralizate, la nivel regional?
2. Sunteţi de acord ca cele 8 regiuni de dezvoltare actuale să fie regândite, reorganizate, în regiuni de dezvoltare economică cu 2-4 judeţe?
3. Sunteţi de acord ca judeţele Bihor, Satu Mare şi Sălaj să constituie o regiune de dezvoltare economică?

Potrivit celor declarate de senatorul Pataki Csaba „dacă judeţul Satu Mare va forma o regiune cu Bihorul şi Sălajul, oportunităţile de dezvoltare economice vor fi mult mai mari. Cele trei judeţe au proiecte transfrontaliere comune cu judeţe din Ungaria ceea ce a dus şi până în prezent la atragerea unor fonduri substanţiale la nivelul acestei regiuni în valoare de 265 milioane de euro. E destul să ne uităm peste statistici şi să vedem ce sume au fost atrase de Cluj, comparativ cu judeţul Satu Mare. Noi suntem un judeţ relativ mic. Avem o populaţie de aproximativ 350.000 de locuitori, cam cât Clujul. Singura şansă pentru a ne dezvolta este să facem parte dintr-o regiune mai mică, cum ar fi cea alcătuită din Satu Mare, Sălaj şi Bihor. Noi nu vrem ca atribuţiile de la nivel local să fie transferate la centru. Nu trebuie luate atribuţiile Primăriilor, Consiliilor Locale şi Judeţene deoarece se crează o birocraţie care şi aşa este destul de stufoasă. Noi aici vorbim de zone de dezvoltare economică”.

Deputatul Kereskenyi Gabor a declarat că în momentul de faţă, în România funcţionează opt mega-regiuni de dezvoltare care în opinia parlamentarului sătmărean „mai mult au încurcat decât au ajutat. În afară de judeţele Timiş, Braşov şi Cluj, respectiv capitala ţării, Bucureştiul, restul oraşelor mai mari nu au avut o dezvoltarea satisfăcătoare. Dacă rămânem în aceeaşi mega-regiune cu şase judeţe şi cu capitala la Cluj, noi tot timpul vom fi codaşi în ceea ce priveşte dezvoltarea. Noi vrem ca România să fie compusă din 16 regiuni, fiecare din minim două şi cel mult patru judeţe. Pentru a realiza acest lucru trebuie să întrebăm populaţia deoarece nu vrem să facem nimic peste capul lor”.

Campania de strângere de semnături va ţine două săptămâni, rezultatele urmând a fi centralizate pe data de 25 octombrie. Kereskenyi spune că, potrivit legii pentru declanşarea unui referendum este nevoie de semnăturile a 5% din numărul cetăţenilor cu drept de vot, ceea ce la nivelul judeţului Satu Mare reprezintă aproximativ 17.000 de semnături. Cu toate acestea conducerea UDMR este încredinţată că vor reuşi să strângă 20.000 de semnături. Pataki mai spune că, cel mai probabil referendumul va avea loc în data de 8 decembrie însă nimic nu este bătut în cuie iar pentru validarea acestuia este nevoie de o prezenţă la vot de 50%+1 din numărul votanţilor.

„În municipiul Satu Mare ne angajăm să strângem 10.000 de semnături iar restul le revine celor din teritoriu. Pentru a declanşa referendumul este nevoie de o hotărâre de Consiliu Judeţean care să nu fie atacată în contencios administrativ de Instituţia Prefectului. Mă simt obligat să repet: dacă judeţul Satu Mare va rămâne în mega-regiunea actuală suntem ferm convinşi că atât municipiul cât şi judeţul nostru vor fi perdanţii acestei reorganizări. Oraşele mari se vor dezvolta în continuare iar Satu Mare va fi codaşa acestei regiuni”, spune Kereskenyi.

Cei care doresc să semneze pentru organizarea referendumului o vor putea face începând de mâine la sediul UDMR Satu Mare de pe strada Mihai Viteazul, zilnic în intervalul orar 09.00-19.00 sau la standurile ce vor fi amplasate atât în municipiul, reşedinţă de judeţ cât şi în restul localităţilor.

4 Comentarii la "UDMR strânge semnături pentru organizarea unui referendum privind regionalizarea"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.