Proiect de prevenire a accidentelor rutiere

politia-sm
Lansarea proiectului de prevenire a accidentelor rutiere a marcat ieri, 5 octombrie ultima zi a „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii”. Proiectul se va derula în perioada octombrie 2013-martie 2014 în toate școlile de șoferi partenere precum și în licee.

Evenimentul a avut loc la Şcoala de şoferi „Nord Star”, printre invitaţi numărându-se primarul municipiului Satu Mare, dr. Dorel Coica, Crina Leş din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ), Rodica Borlan directorul Organizaţiei de „Cruce Roşie”, filiala Satu Mare şi Puşa Beatrix Câmpan de la Centrul de Evaluare şi Consiliere Antidrog. Totodată, la eveniment au fost prezenţi şi reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Satu Mare.

Proiectul preventiv are la bază concluziile desprinse din cercetarea sociologică realizată la nivelul IPJ Satu Mare având ca temă „Accidentele rutiere 2003-2012. Evoluția evenimentelor rutiere grave produse în județul Satu Mare în ultimii 10 ani”, lucrare tipărită în septembrie 2013 cu sprijinul Primăriei municipiului Satu Mare.

Proiectul are ca ţintă tinerii cu vârste cuprinse între 18-25 ani, elevi din clasele terminale de liceu dar și cei ai școlilor de șoferi din Satu Mare, Carei şi Tăşnad.

Scopul proiectului este acela de a reduce numărul tinerilor implicați în accidente rutiere grave, ca urmare a constatării faptului că cei cu vârste cuprinse între 18-25 ani sunt categoria cea mai victimizată în ultimii ani, reprezentând 23% din totalul deceselor în accidente rutiere în judeţul nostru.

Proiectul este structurat pe trei module, tinerii având ocazia să învețe de la specialiști din cadrul Poliției, CPECA și Crucii Roșii despre consecințele accidentelor, cum pot fi acestea prevenite, ce înseamnă inteligența la volan, care sunt consecințele consumului de alcool sau droguri, precum și tehnici de acordare a primului ajutor în caz de accidente rutiere.
În urma desfășurării activităților propuse în parteneriat cu CPECA, Crucea Roșie, Școlile de șoferi și IŞJ, 500 de tineri aparținând grupului țintă vor fi mai bine pregătiți pentru a face față cu succes provocărilor unui trafic rutier din ce în ce mai intens.

Acţiunile dedicate siguranţei rutiere organizate de poliţişti au continuat apoi în trafic. Şoferi, pietoni şi biciclişti au avut ocazia să încerce ochelarii speciali care simulează starea de ebrietate şi să constate singuri în ce măsură consumul de alcool afectează capacitatea de a conduce, dar şi mersul cu bicicleta sau mersul pe jos. Statisticile Poliţiei arată că un număr mare de victime ale accidentelor rutiere grave se aflau sub influenţa alcoolului la momentul producerii tragediei, victime provenite în special din rândul pietonilor şi al bicicliştilor.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.