Sătmărenii au fost la înălțime la festivalul din Hija, Ucraina

ucraina-sm
Duminică, 29 septembrie în localitatea Hija ( Хижа -Tarna Mică), raionul Vinogradiv din Ucraina a avut loc un festival prin care s-a sărbătorit ziua localității.

La această manifestare au participat din partea României: directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Satu Mare, Felician Pop, reprezentatul Muzeului Județean Satu Mare, dr. Horvat Liuba Irina, consilierul preşedintelul Consilului Judeţean, Robert Laszlo, folkistul George Negrea, reprezentantul moților, Răzvan Roşu, omul de afaceri, Beniamin Kira dar şi alţi invitaţi.

Oficialităţile ucrainiene i-au întâmpinat pe români cu diverse bucate tradiţionale specifice zonelor. Începutul manifestărilor a fost marcat de corul, “Nevestele din Veleatin” îmbrăcate în straie populare care au interpretat cântece corale vechi ucrainiene.

Pe scena amplasată în curtea Casei de Cultura din Hija, au urcat printre numeroşi artişti locali şi grupul de muzică oşenească din Tarna Mare dar şi George Negrea împreună cu Răzvan Roșu, cei doi i-au impresionat pe cei prezenţi cu o melodie în prima audiţie cu versuri atât în limba română cât şi în ucraineană.

Spectacolul susţinut de formaţiile româneşti şi ucrainene a durat câteva ore după care în sala de mese a Primăriei s-a organizat un dineu, cu bograci, caş proaspăt de oaie, urdă frământată, ciuperci cu sos, etc. La masa oficială s-a vorbit despre bunele relaţii de prietenie şi colaborare între cele două ţări, de bunele relaţii de convieţuire între românii şi ucrainenii din Hija şi de sporirea schimburilor de experienţe.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.