Crin Antonescu în trecere prin Satu Mare

Crin-Antonescuantonescu-sm1antonescu-sm2
Aflat în trecere prin judeţul Satu Mare, preşedintele Senatului României şi co-preşedintele USL, Crin Antonescu a susţinut azi, 27 septembrie o conferinţă de presă organizată la Aeroportul Internaţional din Satu Mare.

Antonescu a fost însoţit de ministrul Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, europarlamentarii Ovidiul Silaghi şi Eduard Hellvig, analistul Niels Schnecker, preşedintele Consiliului Judeţean Adrian Ştef dar şi viceprimarul Marcela Papici. După întâlnirea cu jurnaliştii liderul USL a plecat în judeţul Maramureş, acolo unde va participa la Şcoala Politică de la Sighetu Marmaţiei.

În cadrul conferinţei de presă Antonescu a declarat că „subscriu la idea domnului Liviu Dragnea şi anume că sunt multe lucruri de clarificat în interiorul USL pentru a putea merge mai departe. Înţeleg că domnul Dragnea are o nemulţumire din cauza unei iniţiative a unor parlamentari liberali. Noi am avut o înţelegere în cadrul USL cu privire la pachetul de legi electorale. Într-adevăr o vom face. E bine ca iniţiativele legislative majore să le luăm împreună. Eu ştiu de cel puţin trei acte politice majore, mai importante decât alegerile din 2016, făcute fără consultări prealabile în cadrul USL. Trebuie mult calm şi să aşezăm nişte lucruri”.

În ceea ce priveşte legea electorală, liderul USL s-a declarat în favoarea alegerii în două tururi de scrutin a primarilor şi preşedinţilor de Consilii Judeţene „deşi foarte mulţi primari ai USL nu îndrăgesc acest lucru. E normal ca cel ales să aibă o maximă legitimitate şi nu văd de ce un partid sau altul s-ar supăra. Un primar ca şi un parlamentar trebuie să aibă asupra sa presiunea perspectivei alegerilor”. Cu privire la preşedinţii de Consilii Judeţene, Antonescu consideră că nu ar trebui revenit la vechiul sistem când aceştia au fost aleşi din rândul consilierilor. Mai mult decât atât liderul USL este de părere că şi preşedinţii CJ ar trebui aleşi în două tururi de scrutin.

În opinia liderului USL, acelaş sistem ar trebui aplicat şi în cazul parlamentarilor. „Şi parlamentarii ar trebui aleşi în două tururi de scrutin Cel puţin la Camera Deputaţilor ar trebui revenit la votul pe liste. Aceasta este părerea mea personală”.

Cu privire la regionalizare Antonescu a declarat că aceasta nu ar trebui făcută pe criterii etnice referindu-se aici la declaraţiile liderului UDMR, Kelemen Hunor. „Din punctul meu de vedere nu criteriul etnic trebuie să stea la baza desemnării unei regiuni sau alteia. Aceasta nu este o poziţie antimaghiară. Vrem să facem regionalizare pentru o mai bună dinamică economică. Altfel, nu merită făcută”.

Întrebat cu privire la situaţia politică în USL Satu Mare (cu trimitere subtilă la votul negativ dat de consilierii PNL în cadrul şedinţei de joi, 26 septembrie cu privire la prelungirea contractului cu Florisal), preşedintele Senatului a declarat că „eu nu locuiesc în Satu Mare, nu am făcut campanie în Satu Mare. După câte ştiu, în campanie s-a discutat mult despre acest contract (cu Florisalul) dar consilierii în cauză au hotărât după cum au considerat dumnealor aşa că eu nu am ce să comentez”.

2 Comentarii la "Crin Antonescu în trecere prin Satu Mare"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.