Un specialist din Ungaria evaluează starea de rezistenţă a arborilor din Grădina Romei

romei
În această perioadă are loc evaluarea stării de rezistenţă la vânt şi intemperii a arborilor din Grădina Romei. În acest sens, Primăria municipiului Satu Mare a cerut ajutorul unui specialist din Ungaria, Ocsvari Gabor.

În prima fază a avut loc evaluarea vizuală a unei populaţii de 203 arbori din Grădina Romei după care specialistul maghiar a depistat 53 de copaci care în această perioadă sunt evaluaţi printr-o tehnologie asemănătoare Computer Tomografului. Potrivit specialistului prin această metodă se poate calcula gradul de rezistenţă a arborilor la un vând cu o viteză de cel mult 120 km/h.

Pentru a verifica stadiul expertizei, în dimineaţa zilei de azi, 26 septembrie la faţa locului s-a deplasat şi primarul municipiului, reşedinţă de judeţ, dr. Dorel Coica. Potrivit edilului-şef evaluarea arborilor din Grădina Romei este cu atât mai necesară cu cât este vorba despre indivizi cu o anumită vârstă care pot prezenta pericol de prăbuşire. Angela Szenasi, cosilierul responsabil de spaţiile verzi din cadrul Primăriei Satu Mare a declarat că au fost cazuri de arbori care s-au prăbuşit chiar pe alea principală fără ca înainte să prezinte vreo problemă. Acesta a fost şi motivul pentru care s-a solicitat sprijinul unui specialist care să evalueze starea de rezistenţă a copacilor. „Sunt cazuri în care arborii par sănătoşi însă nu ştim cum arată trunchiul lor în interior. Cu acest tomograf se vor putea evidenţia deformaţiile patologice ale arborilor. Şi astfel vom putea preveni producerea unor dezastre”, spune Szenasi.

Procedeul constă în implantarea mai multor senzori în trunchiul copacilor după care se declanşează un stimul de o anumită frecvenţă care va parcurge circumferinţa trunchiului. Principiul se bazează pe faptul că stimului declanşat se propagă cu o viteză mai mică în cazul trunchiurilor bolnave având în vedere că unda va ocoli zona afectată iar în cazul copacilor sănătoşi stimulul se va propaga cu o viteză mai mare. În acelaşi timp, cu ajutorul unui program sofisticat specialistul poate vizualiza pe un calculator secţiunile transversale ale arborilor la diferite niveluri ale trunchiului.
Până ieri (joi, 25 septembrie) au fost identificaţi 19 arbori cu probleme majore care urmează a fi tăiaţi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.