„Să observăm păsările”

Proiect2
Liceul Teoretic German „Johann Ettinger” a câștigat de curând un nou proiect internațional intitulat „Lets watch the birds” („Să observăm păsările”). Proiectul dezvoltă un parteneriat școlar bilateral Comenius, încheiat între Liceul Teoretic German „Johann Ettinger” și Școala Esra Karakaya Anadolu Lisesi din Turcia. Acest proiect se va derula pe parcursul a doi ani școlari, respectiv 2013-2015.

Scopul proiectului este de a sensibiliza tinerii pentru ocrotirea și protejarea mediului înconjurător. Principalele obiective urmărite sunt: dezvoltarea abilităților de comunicare scrisă în limba engleză și sensibilizarea tinerilor pentru protecția mediului, în special a păsărilor, precum și formarea bunelor maniere față de natură.

Principalele activități preconizate ale proiectului sunt: activități de observare a păsărilor în zona Satu Mare, respectiv zona Karalya, Turcia; realizarea unei hărți cu locurile de cuibărit a păsărilor; elaborarea unui dicționar româno-turc-german-englez cu noțiuni specifice domeniului; redactarea unei reviste de specialitate în limba engleză; crearea unei broșuri despre bunele maniere în natură; realizarea și interpretarea unei piese de teatru referitoare la păsări; crearea unor piese literare și muzicale referitoare la domeniul păsărilor.

Grupul țintă al proiectului transdisciplinar îl reprezintă elevii clasei a IX-a de la Liceul Teoretic German „Johann Ettinger”, respectiv elevi de la școala parteneră din Turcia.

În cadrul proiectului există două etape importante, prima fiind în primăvara anului 2014 când un grup de 22 elevi și şase profesori se vor deplasa în Turcia pe o perioadă de zece zile pentru a derula activitățile specifice. Cea de-a doua etapă va avea loc în luna martie 2015, când partenerii din Turcia vor vizita liceul și județul Satu Mare unde vor desfășura o serie de activități. Bugetul alocat proiectului este de 24.000 euro.

Coordonatorul proiectului este profesoară Maria Graur, iar din echipa de proiect mai fac parte: directorul Maria Reiz, directorul adjunct Elek Robert, profesorii Iolanda Gyongyosi, Kassai Boglarka, Kuki Zsolt, Virginia Pișcoran și Maria Nemeth.

În aceste zile, în cadrul proiectului s-a desfășurat o primă activitate care a constat în prezentarea și promovarea acestuia în faţa elevilor și profesorilor școlii. De asemenea, s-a creat o pagină unde se vor putea urmări activitățile desfăşurate pe aprcursul proiectului (www.lets-watch-the-birds.wikispaces.com).

Următoarea activitate este organizarea unui concurs pentru alcătuirea logoului proiectului.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.