Manager de Satu Mare: Gergo Butka – GerBog SRL

Gergo-Butka

Reporter: Înainte de a vorbi despre afacerea de familie pe care o conduceţi vă rog să ne spuneţi câteva cuvinte despre dumneavoastră. Cine este Gergo Butka?
Gergo Butka: Sunt sătmărean şi am 32 de ani. Sunt întreprinzător, organizator de evenimente, consilier local, familist cu o soţie minunată şi cu un copil la fel de minunat, iubitor de sporturi auto şi sporturi extreme, iubitor de world music şi underground.

R.: În prezent conduceţi un business, SC GerBog SRL, cu a cărui secrete v-aţi familiarizat încă din copilărie. Care este domeniul de activitate al firmei pe care o manageriaţi?
G.B.: Din clasa a VII-a în fiecare vară am lucrat la atelierul tatălui meu care a început afacerea într-un mic garaj din Micro 14, în domeniul vulcanizării de anvelope. În decursul celor 20 de ani ne-am dezvoltat continuu având în acest moment un service modern care oferă servicii complexe în domeniul automotive: service de anvelope, service auto şi spălătorie auto. Apropo de copilărie, nu le-am numărat dar după estimările mele, eu personal am vândut până acum în jur de 50.000 de anvelope în aceşti 20 de ani.

R.: Aţi urmat cursurile Facultăţii de Studii Economice de la Cluj după care v-aţi întors la afacerea de acasă. Ce v-a motivat să lăsați Clujul în favoarea Sătmarului?
G.B.: Principala motivaţie a fost afacerea de familie, am considerat ca am o datorie morală să mă întorc în Satu Mare pentru a continua tradiţia. De atunci merg anual de două, trei ori în Cluj sau în oraşele europene unde am ajuns în studenţie, să simt “pulsul”. Ultima dată am vizitat un Jazz Pub din Cluj.

R.: Cum era viaţa studenţească în urmă cu 9-10 ani? Povestiţi-ne o amintire (sau mai multe) interesantă de pe vremea studenţiei.
G. B.: În câteva cuvinte pot să vă spun că pe atunci erau: “Music Pub”, ţigări Monte Carlo la fir, cârciume ieftine pe strada Piezişa, excursii cu autostop, telefoane Nokia 3210 cu câţiva cenţi pe cartelă, zacuscă, salam uscat, bere la sticlă, Bulgakov Café, xerox de cursuri scrise de colege conştiincioase, etc. Amintiri drăguţe sunt multe din acea perioadă dar majoritatea lor se leagă de aceleaşi lucruri de mai sus …

R.: Să ne întoarcem însă în lumea business-ului. Cât de greu este să dezvolţi o afacere în Satu Mare? În România? Ce nu înţeleg “cei mari” din relaţia cu întreprinzătorii privaţi?
G.B.: Este din ce în ce mai greu, din două motive: puterea de cumpărare a persoanelor fizice este în scădere, iar clienţii noştri corporate nu încasează bani la timp de la stat sau de la alte părţi terţe, şi astfel se intră într-un blocaj. “Cei mari” care provin din sfera comercială uită de greutăţile “celor mici” când ei ajung mari. O experienţă recentă din ultimii ani este că mulţi ajung în poziţii de decizie pe criterii politice fără a avea experienţa din domeniul privat. Astfel, habar nu au cu ce se confruntă “cei mici” deoarece se pricep mai mult la lipit de afişe …

R.: Care sunt particularităţile mediului privat din Satu Mare?
G.B.: Mediul privat este într-o stare pesimistă, pot să spun chiar disperată iar economia locală este în stagnare. Să vă dau şi un exemplu: în acest an, în 2013 singura “investiţie” care s-a lansat în Satu Mare a fost o gelaterie pe corso. Lipsesc investitorii iar importanţa lor nu este doar acea formulă banală de “locuri de muncă” deoarece un investitor angajează firme de construcţie, excavatoarele lor folosesc anvelope, are maşini de flotă care au nevoie de servicii, restaurantele pot oferi servicii de catering şi aşa mai departe. Ne confruntăm şi cu problema “şmecherilor”, a “ţeparilor” care duc firmele în insolvenţă astăzi, iar mâine deschid una nouă.

R.: Legată întrucâtva de domeniul dumneavoastră de activitate este şi pasiunea pentru sporturile motorizate. Am înţeles că aţi organizat şi câteva evenimente de acest gen în Satu Mare. Vă rog să ne povestiţi câte ceva despre acest lucru.
G.B.: A început ca un hobby. Am concurat cu un Peugeot 205 la curse de viteză pe traseu montan, după care am prins “gustul” organizării. Este mult mai fascinant decât simpla participare la o cursă, iar în acest spirit am organizat etape de raliuri de teren, concursuri de accelerare, rally sprint. La aceste curse am reuşit să atrag mii de spectatori, cel mai mare fiind “Opel DragRacing”, festival internaţional de accelerare cu 20.000 de oameni pe pista Aeroportului în cele două zile, cu bolizi puternici, spectacol de drift, şi evoluţia primei maşini de jetcar din România, transmis live pe posturile naţionale.

R.: De altfel, organizarea de evenimente este o altă pasiune a dumneavoastră. Care sunt genurile de evenimente pe care le gustă sătmărenii?
G.B.: Din nefericire, există doar cele două extreme: spectacolele de “mase largi” cu miros de mici şi bere şi acea cultură de “nişă” a iubitorilor unui stil mai “underground”. Lipseşte nivelul de mijloc, a spectacolelor de calitate care să atragă clasa de mijloc, care poate deosebi un Sting de Liviu Guţă. Oricum, în acest an au fost câteva evenimente de succes, de exemplu mini-festivalul “Plopstock” a tinerilor sau concertul în aer liber al Filarmonicii de Stat, evenimente originale pentru care sunt mândru că sunt sătmărean.

R.: De ce alege un tânăr şi prosper om de afaceri să facă politică?
G.B.: Mulţi mă întreabă, eu subliniez de fiecare dată că nu fac politică. Vreau să fiu doar un consilier local bun, demn de încrederea sătmărenilor. Sincer vă spun, nu-mi plac evenimentele de protocol, cu costume cravată şi panglici. Mă interesează mai mult lucrurile simple, problemele zilnice ale sătmărenilor cum ar fi: transportul în comun, cum se poate circula în oraş pe trotuarele abrupte, ciorile din parcuri, etc.

R.: Apropo de politică … Domeniul v-a atras încă de pe vremea studenţiei când aţi fost implicat în campania electorală a lui Peter Eckstein-Kovacs când acesta a candidat pentru scaunul de primar al Clujului. Există un “virus” al politicii care, cum se zice “dacă te prinde nu te mai lasă”?
G.B.: Campaniile au un farmec inconfundabil, mai ales când este un candidat “pe măsură”. De altfel, asta este un nou hobby după sporturile auto, și este cea mai mare provocare până acum.

R.: Gergo Butka se simte bine în pielea de politician sau a intrat în politică pentru a demonstra că fiecare dintre noi putem face ceva pentru comunitatea în care trăim?
G. B.: Ăsta e scopul. Voi încerca să demonstrez că se pot face lucruri simple, utile, se pot aborda problemele într-un stil obiectiv fără a face politică, fără interese personale.

R.: Cât de mult (sau în ce măsură) poate ajuta un consilier local comunitatea pe care o reprezintă?
G.B.: Din opoziţie destul de puţin. Totuşi ca o retrospectivă a primului an, sper că am contribuit la decizii înţelepte, am depus vreo 20 de propuneri, sesizări, modificări, bineînţeles că proiectul cu alungarea păsărilor dăunătoare din parcuri este cel mai vizibil. Acest proiect îl vom continua în această toamnă şi în primăvara anului viitor, dar nu este singurul pe care îl am în vedere în perioada care urmează.

R.: La ce vă gândiţi când spuneți Satu Mare?
G.B.: Satu Mare te iubesc.

R.: Ce ar trebui să facă autorităţile pentru a veni în sprijinul oamenilor de afaceri sătmăreni? Dar pentru atragerea de noi investitori?
G.B.: Autorităţile ar trebui să angajeze manageri din mediul privat care să cunoască limbi străine, care să răspundă la e-mailuri în timp util, care să fie capabili să pună practică strategii de dezvoltare a municipiului.

 

3 Comentarii la "Manager de Satu Mare: Gergo Butka – GerBog SRL"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.