De vorbă cu Aurelia Fedorca – primarul orașului Negreşti-Oaş

aurelia-fedorca3
Reporter: Deși sunteţi o persoană foarte cunoscută vă rugăm pentru început să ne spuneţi câteva cuvinte despre dumneavoastră.
Aurelia Fedorca: M-am născut în comuna Suciu de Sus, în judeţul Maramureş, dar trăiesc în Negreşti-Oaş de peste 30 de ani. Cursurile şcolii primare şi gimnaziale le-am urmat în comuna natală, iar liceul la Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai” din Baia Mare, profil matematică-fizică. Apoi, am început munca iar pe parcurs mi-am finalizat şi studiile superioare pe care le-am urmat la Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii din Oradea, la specialitatea Finanţe-Bănci. Am urmat şi un masterat în „Managementul juridic al firmei şi jurisdicţia asigurărilor” în cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, dar şi mai multe specializări, în management şi marketing.

R.: De-a lungul vremii aţi ocupat funcţii atât în mediul privat cât şi în diverse instituţii ale statului. Vă rog să ne spuneţi câteva cuvinte despre parcursul carierei dumneavoastră.
A.F.: În perioada 1987-2001 am fost inspector în cadrul reprezentanţei „Asirom” Negreşti-Oaş, după care, opt ani de zile, până în 2009 am îndeplinit funcţia de şef reprezenţă la aceeaşi firmă. În ceea ce priveşte viaţa politică, în mandatul 2004-2008, am fost consilier local fiind aleasă pe listele PSD şi am ocupat funcţia de secretar al Comisiei de Buget-Finanţe din cadrul Consiliului Local Negreşti-Oaş. Apoi, pentru o scurtă vreme, în perioada 2009-2010 am îndeplinit funcţia de subprefect, după care am revenit în sfera asigurărilor dar de această dată în calitate de şef de Departament în cadrul Comisiei Naţionale de Supraveghere a Asigurărilor. Am îndeplinit această funcţie în cursul anului 2010. În intervalul 2010-2012 am fost director la SC ARTIMM General Asigurări, iar din 2012 sunt primarul oraşului Negreşti-Oaş.

R.: De ce alege un om atât de performant în domeniul său de activitate să candideze pentru o funcţie politică?
A.F.: Am crezut de la bun început că mi s-ar potrivi această funcţie. De-a lungul anilor, în profesia mea, am avut contacte cu oameni din Negreşti. Le cunosc mentalitatea, dorinţele, aşteptările, într-un cuvânt le cunosc sufletul. Sunt femeie, însă eram şi sunt sigură şi acum că negreştenii nu au o problemă de gen, ci îşi doresc în fruntea oraşului un om care să le rezolve problemele. Principalul meu obiectiv în campania electorală era să ajung la fiecare cetăţean şi eram convinsă că, cu cât voi reuşi să ajung la mai mulţi negreşteni, cu atât mai mult vom reuşi să facem un parteneriat împreună. Nu a fost uşor să mă decid asupra candidaturii şi să mă avânt în bătălia electorală pentru funcţia de primar. M-am consultat cu familia înainte de a lua decizia finală. Ei m-au încurajat şi astfel am ales să candidez.

R.: Care sunt principalele probleme cu care se confruntă în prezent negreştenii?
A.F.: În primul rând sunt probleme de infrastructură subterană, adică de apă-canal. Trebuie să recunosc că în Negreşti calitatea apei este foarte proastă. În altă ordine de idei, avem probleme cu drumurile. Din cele peste 80 de km de reţea de drumuri, doar aproximativ 30% sunt modernizate. Restul sunt din piatră şi pământ. Totodată, avem o problemă în ceea ce priveşte lipsa locurilor de muncă pentru tineri dar şi lipsa unei platforme industriale unde oamenii şi-ar găsi de lucru. Vorbim despre o zonă atipică, de unde o bună parte a populaţiei este plecată la muncă în străintate. Oamenii vin, îşi construiesc casele, după care se duc înapoi la muncă în străinătate, iar locuinţele rămân goale.

R.: Care sunt obiectivele dumneavoastră în calitate de primar al oraşului Negreşti-Oaş?
A.F.: Reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare, inclusiv în Cartierul Tur, aşa cum v-am mai spus asfaltarea şi modernizarea străzilor din oraş, finalizarea staţiunii de schi de la Luna Şes, modernizarea centrului civic al oraşului, modernizarea cartierelor, a iluminatului public, extinderea reţelei electrice, investiţii în şcoli şi, nu în ultimul rând, crearea unor noi locuri de muncă.

R. Ţara Oaşului constituie o zonă turistică dar şi plină de tradiţii, cu un potenţial extraordinar …
A.F.: Oamenii de aici au un potenţial extraordinar. Avem atât de multe lucruri de arătat turiştilor, zone atât de frumoase, tradiţii care la noi sunt încă atât de vii iar în alte părţi s-au pierdut demult. Este o zonă cu oameni harnici care doresc şi ştiu să muncească. Vedeţi, despre Ţara Oaşului se vorbeşte şi la nivel naţional. Depinde doar de noi cum ne promovăm cultura şi tradiţiile. Suntem la distanţă egală atât de Baia Mare cât şi de Satu Mare şi eu cred că, odată cu deschiderea zonei turistice Luna Şes, Ţara Oaşului, judeţul şi în mod special Negreştiul vor avea doar de câştigat.

 

2 Comentarii la "De vorbă cu Aurelia Fedorca – primarul orașului Negreşti-Oaş"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.