40 de ani de la moartea lui Bruce Lee (video Enter the Dragon)

Bruce-Lee

httpv://youtu.be/usdcpWXPaDY

Azi, 20 iulie, se împlinesc 40 de ani de la moartea celebrului actor, instructor de arte marțiale, filozof, regizor, producător, scenarist, Bruce Lee. 

Primul, cel mai prolific şi mai cunoscut practicant de arte marţiale chinez, Li Xiao Long (alias Bruce Lee) s-a născut la 17 noiembrie 1940, în chinatownul din San Francisco. Părinţii lui originari sund din Hong Kong. Tatăl era un renumit actor de operă cantoneză, iar mama o cântăreaţă cunoscută, descendentă a unui bogat şi influent clan hongkonghez. Se poate spune că Xiao Long (micul dragon) a fost născut pentru artele marţiale şi pentru cinematografie, în primul său “rol” fiind distribuit la numai un an, (“Golden Gate Girl”) ca sugar, iar în ultimul, post-mortem, în 1981 (“Jocul morţii 2”).

Meritele incontestabile în zona artelor marţiale, recunoscute de cei mai apreciaţi luptători, sportivi şi practicanţi, l-au făcut pe Lee deopotrivă celebru şi invidiat. Părintele culturismului modern, Joe Weider, declara la vremea respectivă, că acesta avea cel mai definit corp văzut de el până atunci. Colegii de platou, între cei mai cunoscuţi fiind Chuck Norris şi Bob Wall, la rândul lor maeştri ai artelor marţiale, îl considerau un deschizător de drumuri. Acelaşi renume l-a câştigat şi în cinematografie, fiind primul chinez care a reunit calităţile de producător, scenarist, regizor şi actor în rolul principal.

Unul dintre admiratorii declaraţi ai lui Bruce Lee a fost chiar liderul de facto al noii Chine, Mao Zedong (1893 – 1976). În articolul “The man who was Mao’s hero”, apărut în anul 2010 în publicaţia China Daily, Raymond Zhou a consemnat că, după ce a vizionat producţiile “The Big Boss”, “Fist of Fury” şi “The Way of the Dragon”, Mao a avut numai cuvinte de laudă la adresa lui Lee, fiind extrem de încântat. “În timp ce viziona pentru prima dată “Fist of Fury”, Mao, plin de lacrimi, a spus: “Bruce Lee este un erou!”. Apoi, Mao a revăzut filmul de încă două ori”. Liu Qingtang, ministru adjunct în Ministerul chinez al Culturii la acea vreme, un apropiat al familiei Mao, martor la eveniment, a declarat că nu ştie să existe un alt film pe care Mao să îl fii vizonat de trei ori.

Surprinzătoarea moarte a lui Bruce Lee a lăsat în urmă o serie de legende, care pentru mulţi anulează verdictele medicale care arătau că acesta a decedat ca urmare a unui edem cerebral. La 32 de ani, Lee beneficia de trei asigurări de viaţă, fiecare în valoare de un milion de dolari, enorm pentru acea perioadă, aceasta fiind una dintre pistele următite de presa vremii. Antipatiile stârnite de faptul că Bruce Lee dezvăluise tehnici secrete ale artelor marţiale chineze sunt o altă parte de legendă, în care este invocată lovitura “morţii tăcute şi ascunse” capabilă să smulgă suflul vieţii prin simpla blocare a meridianelor energetice.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.