Manager de Satu Mare: Lavinia Filip – Somipress România

lavinia-filip
somipress-romania1somipress-romania2somipress-romania3somipress-romania4 somipress-romania5 somipress-romania6 somipress-romania7 somipress-romania8

Reporter: Înainte de a vorbi despre fabrica pe care o conduceţi, vă rog să ne spuneţi câteva cuvinte despre grupul din care aceasta face parte.
Lavinia Filip: Somipress România este sucursala românească a Somigroup cu sediul în Italia și cu filiale în Brazilia, China și Statele Unite ale Americii. Grupul a fost înființat în 1972 și are ca obiect principal de activitate turnarea sub presiune a aluminiului. De 41 de ani realizăm componente destinate sectorului electrocasnic, a celui auto și a celui tehnic.

R.: Care sunt clienții Somipress România?
L.F.: Principalii noștri clienți pentru care producem: arzătoare, disipatoare, pivoți, carcase și suporți pentru schimbătoare de viteze sunt: Electrolux, Bosch, Hitachi, Valeo și Asmo.

R.: Câţi angajaţi are în prezent Somipress România?
L.F.: Suntem un colectiv de 65 de angajaţi cu ajutorul cărora estimăm să atingem până la sfârșitul anului o cifră de afaceri cel puțin egală cu cea de anul trecut și anume 5.800.000 euro.

R.: Ce ne puteți spune despre planurile de viitor a companiei?
L.F.: Business planul nostru prevede pentru următorii 5 ani creşterea cifrei de afaceri la 15 milioane de euro. Avem în vedere automatizarea în proporţie de 100% a turnătoriei, creșterea competențelor personalului pentru a fi în măsură să dezvolte proiecte cu valoare adăugată crescută şi externalizarea activităților cu valoare adăugată scăzută.

R.: Cât de mult a resimţit Somipress criza economică din ultimii ani?
L.F.: Datorită faptului că în perioada 2008-2009 eram în plin proces de implementare a unor noi proiecte am simțit mai puțin efectele crizei economice. În anii care au urmat ne-am concentrat eforturile pe eficientizarea maximă a costurilor de producție ceea ce ne-a făcut să rămînem competitivi pe o piață globală din ce în ce mai dinamică.

R.: Pentru a rămâne la standarde ridicate, este nevoie de specializarea continuă a angajaţilor. Cât investeşte compania în formarea personalului?
L.F.: Crezul Somipress este că mai presus de tehnologia utilizată, cea mai mare valoare a unei companii este resursa umană. Pe acest considerent numai anul trecut am investit 160.000 de euro în proiecte de formare profesională. Cel mai important proiect, coordonat de un consultat japonez, a constat în implementarea sistemului “Lean manufacturing” pe procesele de producție. Acest sistem propune eliminarea oricărui consum de resurse care nu generează valoare adăugată pentru consumatorul final.

R: Statistic vorbind profesia de manager este încă una dominată de bărbați. Cum v-a afectat acest lucru cariera?
L.F.: Nu am simțit niciodată pe parcursul carierei mele că acest lucru ar fi un impediment. Întotdeauna rezultatele obținute au fost cele care au justificat prezența mea în diferitele poziții ocupate în cadrul companiei.

R.: Ce credeți că ar trebui să făcă autorităţile locale din Satu Mare pentru a atrage cât mai mulţi investitori?
L.F.: Nu cred că atragerea noilor investitori este problema principală a județului Satu Mare ci faptul că pentru investitorii existenți se face prea puţin. Administrația locală este insuficient interesată de problemele și necesitățile investitorilor lucru care de cele mai multe ori îngreunează dezvoltarea acestora.

R.: Ce părere aveți despre nou înființata zonă metropolitană?
L.F.: Ideea este cu siguranță una benefică pentru dezvoltarea economică a regiunii având în vedere posibilitatea de a implementa proiecte cu finanțare europeană însă, după părerea mea, se discută despre o zonă cu o întindere mult prea mare.