Democrat-liberalii sătmăreni cer demisia primarului din Călineşti-Oaş

pdl-satu-mare1Vasile-Birtocpdl-satu-mare2
În cadrul unei conferinţe de presă susţinute azi, 2 iulie, la sediul PDL Satu Mare, viceprimarul din Călineşti-Oaş, Vasile Birtoc a adus acuze grave la adresa edilului aceleiaşi localităţi, Gheorghe Copil. Birtoc îl acuză pe primar de „ilegalităţi, incompetenţă şi samavolnicii săvârşite de primarul în exerciţiu, pe banii cetăţeanului”. Mai mult decât atât, preşedintele Organizaţiei judeţene a PDL Satu Mare, Petre Mureşan a declarat că „pentru toate abuzurile săvârşite, noi, cei de la PDL, cerem demisia de onoare a primarului comunei Călineşti-Oaş”.
În cadrul întâlnirii cu presa, Vasile Birtoc a susţinut că „în urma controlului efectuat de către Curtea de Conturi Satu Mare la Primăria din Călineşti-Oaş au fost constatate o serie de nereguli şi abuzuri”. Din documentul prezentat de către Birtoc reiese că, edilul Gheorghe Copil ar fi achitat către personalul primăriei, în mod ilegal, sume constând în sporuri în valoare de 82.467 lei.

„Totodată, ordonatorul de credite nu a urmărit aplicarea Legii 571/2003 privind Codul Fiscal, şi ca urmare bugetul local a fost prejudiciat cu 657.538 lei. Această sumă provine din neurmărirea de către primar a încasării unei redevenţe de la Căminul din Lechinţa. De asemenea, Curtea de Conturi a constatat creanţe neînregistrate în contabilitate în sumă totală de 803.470 lei, dar şi active fixe neînregistrate în valoare de 203.941 lei. În fine, suma totală a neconcordanţelor contabile este de 1.331.947 lei”, a declarat Birtoc.

În aceeaşi ordine de idei viceprimarul din Călineşti susţine că, Curtea de Conturi a constatat că nu s-au înregistrat în contabilitate terenuri cu destinaţie forestieră în suprafaţă totală de 474 ha, precum şi păşuni şi terenurile aferente străzilor din Călineşti şi satelor aparţinătoare.

După expunerea făcută de viceprimarul Birtoc, Petre Mureşan a prezentat fotocopia unui anunţ afişat la Primăria din Călineşti, potrivit interlocutorului chiar de către edilul localităţii, prin care se arată că „avem un viceprimar fără atribuţii, care de un an de zile nu face nimic altceva decât reclamaţii împotriva primarului şi înregistrări cu un pix dotat cu cameră de luat vederi cu care înregistrează personalul primăriei”. În acelaşi anunţ se arată că viceprimarul Birtoc ar fi păgubit primăria cu suma de 20.000 lei. „Noi, cei de la PDL, cerem public demisia primarului comunei Călineşti-Oaş şi să plătească din banii lui lipsurile constatate în gestionarea banului public”, a declarat Mureşan.

În finalul conferinţei de presă Birtoc a subliniat faptul că situaţia în comună este foarte tensionată. “Am fost supus unei adevărate persecuţii politice, fiind contactat şi de un cerc foarte important de aomeni polici din Satu Mare. Nu doresc să dau nume”, spune Birtoc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.