Bani europeni pentru modernizarea exploataţiilor agricole

Cosmin-Bota
Pentru a veni în sprijinul micilor fermieri, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) a lansat o nouă sesiune de depunere a cererilor de finanţare pe „Măsura 121” destinată modernizării exoploataţiilor agricole.

Potrivit celor declarate de directorul adjunct al APDRP Nord Vest, Cosmin Bota, măsura a fost lansată pe data de 25 iunie iar fermierii sunt invitaţi să depună cererile de finanţare până în ultima zi a lunii iulie (31 iulie). Bota a subliniat faptul că valoarea eligibilă a unui proiect nu poate depăşi 125.000 euro, iar cofinanţarea ce trebuie asigurată de beneficiari variază între 40 şi 60%, în funcţie de mai multe criterii. Detalii despre „Măsura 121” pot fi obţinute şi de pe site-ul agenţiei www.apdrp.ro.

Prin această măsură sunt finanţate atât fermele de producţie vegetală cât şi cele de creşterea animalelor dar şi fermele mixte. Aceste exploataţii trebuie să aibă între 2 şi 50 de angajaţi.

Cosmin Bota a mai declarat că, pentru a veni în sprijinul fermierilor, solicitanţi ai fondurilor europene nerambursabile a fost emisă Ordonanţa de Guvern nr. 43/2013 prin care proiectele declarate eligibile vor fi garantate în proporţie de 80% a sumelor pentru cofinanţare, prin instituţii finanţatoare.

Proiectele pot fi depuse de către persoane fizice cu condiţia ca aceştia să se autorizeze înaintea semnării contractului de finanţare, de persoane fizice autorizate şi întreprinderi individuale sau familiale.