„Din durerile inimii” la examenul de română

evaluare4
evaluare5
evaluare1evaluare2 evaluare3
Absolvenţii de clasa a VIII-a au susţinut azi, 25 iunie, primul examen în cadrul Evaluărilor Naţionale şi anume, proba scrisă la limba şi literatura română. A fost extrasă varianta cu numărul 10, candidaţii având de rezolvat un text de Alexandru Vlahuţă.

Potrivit celor declarate de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Satu Mare, Mariana Brumboiu, din cei 2.830 de absolvenţi înscrişi la probele de Evaluare Naţională, la examenul de azi s-au prezentat 2.747 de candidaţi.

Cu privire la subiectele extrase pentru proba de azi, profesorul de limba şi literatura română, Natalia Boloş ne-a declarat că „subiectele propuse pentru proba de azi au avut un grad de dificulate mediu. Consider că, un elev care a parcurs întreaga materie nu a întâmpinat probleme deosebite în rezolvarea subiectelor. Poate că probleme au întâmpinat la partea de gramatică. În concluzie eu cred că, copiii s-au descurcat destul de bine la această probă”.

O bună parte dintre candidaţi consideră că subiectele nu au fost deloc dificile „depinde de imaginaţia fiecăruia. Însă a fost bine. Subiectele nu au fost deloc dificile pentru un elev care a parcurs întreaga programă şcolară”, este de părere una dintre eleve.

Un alt candidat a întâmpinat câteva probleme la partea de gramatică. „La redactarea textelor nu am întâmpinat dificultăţi dar gramatica mi-a dat ceva bătăi de cap. Dar eu zic că a fost bine”, este de părere elevul.

Candidaţii au avut de rezolvat câteva cerinţe pe marginea unui text de Alexandru Vlahuţă („Din durerile inimii”). Astfel, li s-a cerut să scrie câte un antonim potrivit pentru sensul din text al cuvintelor „sărac” şi „mari” dar şi să explice rolul virgulei într-o secvenţă de text.

La subiectul numărul „II” candidaţilor li s-a cerut să citească cu atenţie un text după care au fost invitaţi să răspundă la câteva cerinţe. Totodată, elevilor li s-a cerut să menţioneze valoarea morfologică a fiecăruia dintre cuvintele subliniate în text, să precizeze funcţia sintactică a cuvintelor subliniate dar şi să construiască o frază alcătuită din două propoziţii în care una să fie subordonată predicativă.

Totodată, candidaţii au avut de redactat o compunere în 10-15 rânduri în care să prezinte o întâmplare reală sau imaginară, petrecută în timpul unui concurs.

În continuare vă prezentăm calendarul de desfăşurare a Evaluării Naţionale din acest an:
25 iunie – Limba şi literatura română – probă scrisă
26 iunie – Limba şi literatura maternă – probă scrisă
27 iunie – Matematica – probă scrisă
29 iunie – Afişarea rezultatelor (până la ora 16.00)
29 iunie – Depunerea contestaţiilor (orele 16.00 – 20.00)
30 iunie-2 iulie – Rezolvarea contestaţiilor
3 iulie – Afişarea rezultatelor finale după contestaţii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.