Poliţiştii sunt pe urmele unor firme fantomă din Satu Mare, Maramureş şi Târgu Mureş

mascati
În această dimineaţă, poliţiştii din Maramureş au efectuat 13 percheziţii la sediile unor firme şi locuinţele mai multor persoane suspectate că au creat un prejudiciu de peste 3.500.000 de lei, prin evaziune fiscală. Astfel, au fost identificate acte contabile, diverse înscrisuri şi o cantitate de tablă metalică şi accesorii în valoare de 150.000 de lei, fără documente de provenienţă.
În scopul compensării ilicite a TVA-ului datorat ca urmare a unor tranzacţii, suspecţii înregistrau cheltuieli fictive la diverse societăţi comerciale din Maramureş, Târgu Mureş şi Satu Mare, societăţi comerciale de tip fantomă.

La data de 19 iunie, poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor Maramureş, împreună cu poliţişti ai Serviciului de Acţiuni Speciale şi criminalişti, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş, au descins la locuinţele mai multor suspecţi de evaziune fiscală şi la sediile unor societăţi comerciale administrate de aceştia.
Au fost puse în executare 13 autorizaţii de percheziţie şi opt mandate de aducere, emise pe numele persoanelor suspectate. În urma celor 13 percheziţii, au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, acte contabile şi diverse înscrisuri. Totodată, la punctul de lucru al unei societăţi comerciale, a fost identificată şi indisponibilizată o cantitate de tablă metalică şi accesorii în valoare de 150.000 de lei, pentru care nu au fost prezentate documente de provenienţă.

Faţă de cinci dintre suspecţi se efectuează în continuare cercetări, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. În fapt, mai multe persoane din Baia Mare, Baia Sprie, Şomcuta Mare, Ulmeni şi alte localităţi rurale, sunt suspectate că ar fi efectuat, în perioada 2010 – 2013, achiziţii intracomunitare de mărfuri din Polonia şi Ungaria, prin intermediul unor societăţi comerciale şi ar fi înregistrat facturi care nu au avut la bază operaţiuni reale, fie nu au înregistrat ori declarat veniturile obţinute.

Pentru a justifica lipsa stocurilor de marfă, suspecţii ar fi înregistrat fictiv operaţiuni de livrare intracomunitară către societăţi comerciale din Franţa şi Spania. Prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului este, conform organelor fiscale, de peste 3.500.000 de lei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.