Sinagoga din Satu Mare … peste un veac de existenţă

Evrei
Comunitatea evreilor din Satu Mare a marcat duminică, 16 iunie, 120 de ani de la darea în folosinţă a clădirii Sinagogii Mari de pe strada Decebal nr. 4, din Satu Mare. Cu acest prilej au fost organizate o serie de evenimente având ca temă bogata cultură a evreilor.

Tot cu această ocazie, de la ora 13.00, a avut loc o adunare memorială în amintirea evreilor deportaţi în lagărele morţii de la Auschwitz-Birkenau. Evenimentul s-a desfăşurat la monumentul din curtea Sinagogii. Potrivit datelor istorice în lunile mai şi iunie a anului 1944, au fost deportaţi peste 19.000 de evrei sătmăreni.

Cu începere de la ora 17.00, sătmărenii au avut posibilitatea să vizioneze o expoziţie de fotografii având ca temă istoria sinagogii. Apoi, de la ora 18.00, a avut loc concertul susţinut de „Pressburger Klezmer Band” din Bratislava, spectacol organizat în colaborare cu Consiliul Judeţean, Centrul Cultural „G. M. Zamfirescu”, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din Slovacia şi Ministerul Culturii din Republica Slovacă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.