Arme de broz găsite de către un elev la Ciumeşti în timp ce săpa cartofii

Descoperire

Prășind cartofii din grădină elevul Angyal Gellért din localitatea Ciumești a descoperit mai multe arme, unelte și podoabe de bronz. Fiind un elev pasionat de istorie a reușit să constate că metalele verzui care în ultimi doi ani se agățau de sapa bunicului la prășitul grădinii reprezintă de fapt piese dintr-un tezaur ce a fost împrăștiat de utilaje agricole pe întreaga grădină.

La îndrumarea profesorului de istorie, Anamaria Donca de la Liceul Teoretic Carei, a anunțat Muzeul Județean Satu Mare. Cu ajutorul detectorului de metale echipa de arheologi a reușit să recupereze arme și unelte rămase pe câmp. Alte piese au fost recuperate din grămada de pietre de la marginea tarlalei culese, cu scopul de a nu deranja săparea culturilor.

Armele și podoabele descoperite aparțin unui tezaur îngropat, după toate indiciile ca ofrandă pentru zei, în perioada 1.200-1.000 î.Hr. Descoperirile de la Ciumești au o importanță deosebită deoarece obiectele de bronz descoperite pot fi puse în legătură cu o importantă așezare preistorică datând din aceeași perioadă, așezare în care a fost descoperit cel mai mare atelier metalurgic preistoric din România. Urmează să se stabilească dacă piesele descoperite în aceste zile au fost produse în așezarea sătmăreană, așa cum tinde să sugereze numărul mare de lingouri de aramă brută ce au apărut împreună cu piesele recent descoperite. Împreună cu alte artefacte ieșite la lumină pe parcursul deceniilor anterioare, noile piese descoperite vin să ateste existența unui important centru de putere preistorică în zona Ciumești-Sanislău.

Cercetătorii de la muzeul sătmărean doresc să mulțumească descoperitorului pasionat, părinților și bunicilor acestuia, dar și profesorului de istorie care l-a pregătit și la consiliat în legătură cu artefactele descoperite.