Voluntarii au cules sâmbătă peste 1.300 kg de ambrosie

Campanie2
Începând din 2008 Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Satu Mare în colaborare cu Direcţia pentru Sănătate Publică (DSP), Consiliul Județean (CJ) Satu Mare şi cu autorităţile publice locale, a iniţiat ample campanii de informare și conștientizare a importanței extirpării plantei invazive „Iarba pârloagelor” cu sloganul: „Ambrosia – factor de risc pentru mediu şi sănătate”.
Anul trecut în cadrul campaniei s-au implicat primăriile: Batarci, Doba, Carei, Foieni, Urziceni, Petreşti, Micula, Moftin, Andrid, Căuaş, Livada, Turulung și Societatea Carpatină Ardeleană Satu Mare, participând 89 de voluntari care au cules o cantitate de 682 de kg de iarba pârloagelor care s-a depozitat în vederea compostării la nivel local sau la depozitul ecologic din Doba.
În desfăşurarea campaniei din acest an, organizată sâmbătă, 8 iunie, s-au implicat primăriile din: Satu Mare, Beltiug, Pișcolt, Micula, Ciumești, Ardud, Sanislău şi Săcășeni. La acţiune au participat un număr de 174 de voluntari care au cules cantitatea de 1.305 kg de iarba pârloagelor care a fost transportată de către firmele de salubrizare în vederea compostării la depozitul ecologic din Doba.

Angajații APM Satu Mare alături de copii de la Asociația „Stea” și viceprimarul municipiului, reşedinţă de judeţ, Marcela Papici au participat la colectarea ierbii pârloagelor pe strada Depozitelor, unde înaintea începerii acțiunii, Ioan Man, specialist în biodiversitate a prezentat celor prezenți importanța și modul de combatere a plantei. La finalul acțiunii de colectare copiii de la Asociația „Stea” au beneficiat de o binemeritată recompensă: o pizza oferită de agentul economic SC Alpin SRL. Menționăm că inițial APM Satu Mare și-a propus să colecteze această plantă invazivă pe traseul Satu Mare – Botiz dar, dat fiind faptul că această rută se caracterizează printr-un trafic intens și la acțiune au participat și copii, pentru siguranța acestora, locația campaniei de colectare a fost schimbată.

Prin aceste campanii inițiate de APM Satu Mare care vor continua și pe viitor se poate preveni înflorirea acestei plante şi astfel se reduce semnificativ impactul polenului asupra sănătăţii oamenilor în intravilanul localităţilor precum şi răspândirea ei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.