Salvamontiştii sătmăreni sar în ajutorul colegilor din Ungaria

multisalva
Confruntate cu pericolul producerii unor inundaţii datorită nivelului foarte ridicat al Dunării, autorităţile maghiare au cerut sprijin şi din partea Consiliului Judeţean (CJ) Satu Mare. Sprijinul a fost solicitat prin intermediul Asociaţia “Felső – Tiszavidéki Búvár és Mentő Közhasznú Egyesület” din Mateszalka şi a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă din ţara vecină.
O echipă de cinci persoane a Asociaţiei “Multisalva” a plecat azi, 5 iunie, spre Budapesta pentru a se alătura eforturilor autorităţilor maghiare care s-au mobilizat pentru a preveni eventuale dezastre provocate de inundații. Salvamontiştii sătmăreni sunt dotaţi cu bărci, echipament de scufundare şi aparate uşoare de zbor cu care vor supraveghea din aer zonele aflate în pericol.
“Multisalva” Satu Mare şi Asociaţia “Felső – Tiszavidéki Búvár és Mentő Közhasznú Egyesület” au derulat în comun proiectul proiectul “Sistem de salvare dezvoltat în zona transfrontalieră”, prin care s-au pregătit pentru intervenţii în situaţii de urgenţă.

În Ungaria, a fost deja decretată stare de urgenţă: hidrologii estimează că Dunărea va atinge cel mai mare nivel din ultima jumătate de secol şi ameninţă să inunde Budapesta. Autoritățile de la Budapesta s-au mobilizat pentru a preveni eventuale dezastre provocate de inundații. Guvernul maghiar are pregătit așa-numitul personal anticatastrofă, format din 10.000 de persoane, 8.000 de militari și 3.600 de polițiști. Potrivit specialiștilor, nivelul apelor Dunării ar urma să crească cu peste 8 metri şi jumătate, depășind astfel recordul atins în 2002. Nivelul maxim se va atinge în cursul zilei de luni, dar drumurile de-a lungul Dunării, pe o distanţă de aproximativ 50 de kilometri nord de Budapesta, ar putea fi inundate chiar de astăzi. Autoritățile spun însă că nu vor fi localități izolate, deoarece acestea au mai multe căi de acces.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.